Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Емил Радев отправи питане към ЕК за отказ за изпълнение на Европейска заповед за арест
Автор: Екип Varna24.bg 15:15 / 07.04.2015Коментари (0)668
©
Българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев отправи писмен въпрос към Европейската комисия, относно отказа на Германия да изпълни Европейска заповед за арест и да предаде на българското следствие трима заподозрени за обир.

През 2010г. трима български граждани извършват обир на бижута и други ценности на обща стойност над 200 000 лв. Във Варненския окръжен съд е образувано наказателно производство срещу извършителите, на базата на което на 17 октомври 2013 г. България издава Европейска заповед за арест на трите лица и подава техните данни в Шенгенската информационна система. Немските власти арестуват издирваните лица, които се възползват от правото си да откажат да бъдат предадени в България. На 13 февруари 2014 г. Върховният областен съд на Бремен отказва изпълнение на Европейската заповед за арест, позовавайки се на доклади на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и на неправителствени организации за лоши условия в затворите във Варна, неотговарящи на международни критерии.

Немският съд взима решение и въз основа на кореспонденция с българското министерство на правосъдието от декември 2013-януари 2014г. относно условията в българските затвори. Ръководството на министерството по времето на Кабинета "Орешарски" се е провалило в опитите си да убеди съда да предаде издирваните лица на българското правосъдие, тъй като не е предоставило информация за дейности, прилагащи препоръките на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и подобряващи условията в затворите. Също така предишното ръководството на министерството не е предложило бързи мерки за подобряване на условията, каквито са изискани от бременския съд в съответствие с Европейската заповед за арест.

Министерството не е предоставило и уверения, че издирваните лица могат да излежат присъда в друг затвор с условия, отговарящи на международни критерии.
В този контекст Емил Радев отправи запитване към Европейската комисия дали е възможно държава-член на Европейския съюз да откаже изпълнение на Европейската заповед за арест на основание лоши условия в даден затвор в издаващата държава, при положение че издирваните лица могат да излежат присъда в друг затвор. ЕК е призована да се произнесе и дали отказ за изпълнение на Европейска заповед за арест въз основа на такова основание не представлява възпрепятстване на правосъдието в издаващата държава.

Емил Радев коментира, че целта на Европейската заповед за арест е да подпомогне сътрудничеството между държавите-членки с цел изпълняване на наказателни производства дори и в случаите, когато заподозрените се опитват да избягат от правораздавателните органи в дадена страна чрез бягство в друга държава-член.

"Европейската заповед на арест не е предвидена да прави анализ на затворите в държавите-членки, а да подпомогне правосъдието. Чрез своя отказ за предаване на издирваните лица, реално германският съд пречи на българската полиция и съд да си свършат работата и да наложат наказание за извършеното престъпление", заключи евродепутатът.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: