Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Емил Радев предложи Варна за седалище на новата Европейската брегова охрана
Автор: Екип Varna24.bg 16:30 / 29.04.2016Коментари (0)888
©
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев предложи новосъздаваната Европейска гранична и брегова служба да бъде със седалище в морската столица на България - Варна. Това според него ще изпрати символично послание, че държавите-членки като България, които защитават морската и сухопътната външна граница на Европейския съюз и които са на първата линия на миграционната вълна, ще имат гарантирана европейска подкрепа.

Освен това, заедно със своите колеги Мария Габриел (ГЕРБ/ЕНП), Андрей Пленкович от Хърватска, Траян Унгуреану и Саба Согор от Румъния, Емил Радев внесе предложения за изменения в проектодоклада на Европейския парламент относно създаването на Европейската гранична и брегова охрана, които гарантират участието на трите държави в новата структура, въпреки че те не са част от Шенгенското пространство. По този начин, ако България бъде подложена на внезапен миграционен натиск по границата си с Турция, която е външна европейска граница, другите държави-членки и европейската служба ще имат задължението да окажат необходимата подкрепа. Не на последно място Емил Радев настоява центърът за анализ на риска, който ще бъде създаден в рамките на новата агенция, да взима под внимание специфичните предизвикателства пред опазването на морските граници.

Европейската гранична и брегова охрана, предложена от ЕК през декември 2015 г., ще бъде изградена въз основа на агенцията Frontex, и органите на държавите членки, отговарящи за управлението на границите, които ще продължат да извършват ежедневното управление на външните граници.

Предложението предвижда създаването на резерв от гранични служители и техническо оборудване за бързо реагиране, създаването на център за мониторинг и анализ на риска по външните граници на ЕС, право на намеса, ако някоя държава в ЕС не може да се справи с миграционна вълна, както и по-силна роля в областта на връщането на неправомерно пребиваващи в ЕС мигранти. В момента досието се разглежда в Европейския парламент и се очаква до лятото да започнат преговорите между ЕП и Съвета, за да може новата агенция да започне работа до края на тази година.

Източник: Дарик









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
План за възстановяване и устойчивост на България
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Kатастрофи Великотърновско
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: