Емил Радев предложи Варна за седалище на новата Европейската брегова охрана

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:30 / 29.04.2016
897
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев предложи новосъздаваната Европейска гранична и брегова служба да бъде със седалище в морската столица на България - Варна. Това според него ще изпрати символично послание, че държавите-членки като България, които защитават морската и сухопътната външна граница на Европейския съюз и които са на първата линия на миграционната вълна, ще имат гарантирана европейска подкрепа.

Освен това, заедно със своите колеги Мария Габриел (ГЕРБ/ЕНП), Андрей Пленкович от Хърватска, Траян Унгуреану и Саба Согор от Румъния, Емил Радев внесе предложения за изменения в проектодоклада на Европейския парламент относно създаването на Европейската гранична и брегова охрана, които гарантират участието на трите държави в новата структура, въпреки че те не са част от Шенгенското пространство. По този начин, ако България бъде подложена на внезапен миграционен натиск по границата си с Турция, която е външна европейска граница, другите държави-членки и европейската служба ще имат задължението да окажат необходимата подкрепа. Не на последно място Емил Радев настоява центърът за анализ на риска, който ще бъде създаден в рамките на новата агенция, да взима под внимание специфичните предизвикателства пред опазването на морските граници.

Европейската гранична и брегова охрана, предложена от ЕК през декември 2015 г., ще бъде изградена въз основа на агенцията Frontex, и органите на държавите членки, отговарящи за управлението на границите, които ще продължат да извършват ежедневното управление на външните граници.

Предложението предвижда създаването на резерв от гранични служители и техническо оборудване за бързо реагиране, създаването на център за мониторинг и анализ на риска по външните граници на ЕС, право на намеса, ако някоя държава в ЕС не може да се справи с миграционна вълна, както и по-силна роля в областта на връщането на неправомерно пребиваващи в ЕС мигранти. В момента досието се разглежда в Европейския парламент и се очаква до лятото да започнат преговорите между ЕП и Съвета, за да може новата агенция да започне работа до края на тази година.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Ето колко от българите нямат банкови сметки
На второ място в Европа: България е след Исландия по брой и дебит...
Звезда е в социалните мрежи, но не с пластичните си интервенции, ...
Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят...
Майката на оцелялата от катастрофата в Пловдив: Стана чудo!
Финансист: Пенсиите могат да бъдат увеличавани и с по-голям проце...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).