Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Емил Радев във "Владиславово": След Брекзит ЕС е по-близо до създаването на европейски въоръжени сили
Автор: Пламена Николова 11:17 / 04.03.2020Коментари (0)1580
©
За да бъде силен външнополитически фактор, ЕС трябва да има свои въоръжени сили. Досега Великобритания винаги налагаше вето върху тази идея, но след Брекзит отново е на дневен ред. Тази позиция евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев изрази на среща с членове и симпатизанти на ПП ГЕРБ във варненския район "Владислав Варненчик". Повод за коментара му бе новата мигрантска вълна и напрежението по гръцко-турската граница.

"Към Европа е устремен голям поток от хора, мнозинството от които не са бежанци от Сирия, а икономически мигранти от Афганистан, Пакистан, Бангладеш, от Централна Африка. За съжаление, макар и най-потърпевш от тази криза, Европейският съюз не участва в преговорите със Сирия, за разлика от държави като САЩ, Русия, Турция, Иран, Саудитска Арабия. За да има силна външна политика, ЕС трябва да разполага с европейска армия или формирование за бързо реагиране в горещи конфликтни точки", смята Емил Радев.

По думите му обаче решението на проблемите по външните граници на ЕС трябва да се постигне на дипломатическо ниво. "Премиерът Бойко Борисов е сред малкото лидери, които успешно водят диалог с турския президент и могат да помогнат за преодоляването на кризата. Факт е, че дори когато споразумението между Турция и ЕС не действаше, споразумението между Турция и България се прилагаше", припомни евродепутатът. Той увери, че България е страната, която охранява най-добре външната граница на ЕС и информира, че Европейската гранична и брегова охрана ще съдейства с техника и личен състав за овладяването на мигрантската криза. "Създадохме Фронтекс, за да действа именно в такива ситуации, като през следващите 2 години агенцията трябва да разполага с общо 10 000 служители. С други думи, първоначалният й капацитет ще бъде увеличен 5 пъти", уточни Емил Радев.

В рамките на срещата, която се проведе по инициатива на Николай Костадинов, кмет на района и ръководител на ГЕРБ – Владиславово, българският евродепутат коментира и усилията на ЕС да се противодейства на другата надвиснала опасност – разпространението на коронавируса. "Отпуснаха се много средства, 10 млн. евро от които са за изследователски проекти. Мобилизиран е сериозен научен потенциал, за да се работи за ограничаване на заболеваемостта и превенция. Очаква се до два месеца да имаме ваксина", изтъкна Емил Радев. Той апелира хората да не се поддават на паника, защото това би увеличило негативните ефекти, включително и за икономиката.

В отговор на поставените въпроси Емил Радев разясни идеите за единна минимална работна заплата в ЕС. Акцент в разговорите бе и европейското финансиране за страната ни. Евродепутатът бе категоричен, че за разлика от страни като Словакия, Чехия, Полша и Унгария, за които европарите през следващия програмен период са намалени с до 25-30%, България ще може да разчита през 2021-2027 г. на 4% повече средства за кохезионна политика. "Това гарантира, че инвестициите в обновяването на улици и квартали, в подобряването на образователната инфраструктура, развитието на конкурентоспособен бизнес ще продължат и занапред. При запазване на добрата финансова политика и стабилността на икономиката ни, това ще позволи да наваксаме изоставането спрямо богатите държави в ЕС и да се повиши стандартът на живот", подчерта Емил Радев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: