Ендокринолог: С консумацията само на хималайска сол бихме могли генерално да навредим на нашето здраве

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:43 / 26.04.2023
938
Тенденцията за уж по-здравословно хранене кара хората да купуват сол, в която йодът е десет пъти по-малко, отколкото в българската йодирана сол. Това заяви в интервю за БНР ендокринологът Десислава Иванова.

"Доста често установяваме, след като поразпитаме пациентите, че не се хранят с българска йодирана сол. Най-често споменават за хималайската сол", разказа от лекарската си практика тя.

Щитовидната жлеза е много важна част от ендокринната система. Йодът е микроелемент, абсолютно необходим за нормалното ѝ функциониране. Той не се синтезира в човешкия организъм. Щитовидната жлеза поглъща йода от кръвта. Организмът си набавя около 60% от йода от месни продукти, 30% от такива с растителен произход и 10% - от водата.

"В 10 грама българска йодирана сол има около 150-200 микрограма йод, по-малко от 15 микрограма е наличието на йод в същото количество хималайска сол. Разликата е много голяма", поясни Десислава Иванова.

"Йодирането на солта е прост метод. Това се предприема преди десетилетия, когато български учени установяват йоден дефицит сред голяма част от населението", посочи ендокринологът.

"Предозирането на йод е доста рядко срещано състояние", подчерта д-р Иванова.

"Трябва да изядем доста количество сол или орехи, за да се случи нещо токсично с организма. Ако сме в рамките на нормалното – щипка сол, няма да има никакъв проблем."

Много е важно младите, особено жените, които планират бременност, да изследват TSH хормона си, обърна внимание тя в предаването "Хоризонт до обед". Според нея е необходима информационна кампания по този въпрос.

Майката трябва да е в оптимален хормонален баланс преди да забременее, защото до определена седмица бебето няма собствена щитовидна жлеза, изтъкна специалистът.

Йодът участва в синтеза на щитовидните хормони, а те, достигайки до плода, му помагат да образува нервна система, главен, гръбначен мозък, сърдечно-съдова система, уточни ендокринологът.

"И особено са отговорни за интелектуалното развитие на бебенцето."

Хималаите са един от световните региони с най-тежък йоден дефицит, обобщи д-р Десислава Иванова и предупреди, че с консумацията само на хималайска сол бихме могли генерално да навредим на нашето здраве.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Бивш конституционен съдия за Крум Зарков: Не трябва да плюеш по р...
Думите на родопския диалект, чието значение трудно ще разгадаете...
Ще посетят ли българските държавници новия папа?
Ще задлъжнее ли България след присъединяването към еврозоната?
Диана Русинова: Тази пътна маркировка не решава проблема
Политолог: Много по-важно е мнозинството какво ще реши, тоест упр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).