Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Енергиен експерт: Понякога си мисля, че не сме суверенна държава, а сме държавата на "Лукойл"
Автор: Екип Varna24.bg 13:51 / 20.11.2023Коментари (0)1081
© Sofia24.bg
На въпроса дали има тревога или опасност за поскъпване на горивата - да плащаме над 5 или 10 лв. бензин и дизел, Мартин Владимиров, енергиен анализатор от Центъра за изследване на демокрацията заяви пред NOVA:

"Това е шантаж. "Лукойл" за пореден път се опитва да натиска правителството през всяване на паника, която не съществува. И след нас, на тази маса, ще излязат още 10 експерти, които ще кажат, че всички ще умрем. Защото това е ракурсът, който слушаме от 18 месеца – че без руски нефт, всички ще умрем. Е, не сме умрели. И без "Газпром" трябваше да умрем и тогава не умряхме, все умираме. Защо го казвам с цинизъм? Защото рафинерията винаги е работила и без руски нефт".

По думите на Владимиров ако "Лукойл" иска да изнася продукти, след 1 януари, може да внася неруски нефт. "Никой не ѝ забранява да внася неруски нефт.  И ако иска да внася неруски нефт, тогава ще си ограничи производството на горива до 40-50% от мощността си. Това е възможно, защото тя е една от най-модерните рафинерии в Европа. И да задоволява само българското потребление. Никакъв проблем няма", добави Владимиров. 

"Обсъждането на дерогацията започна миналата пролет или лято и тогава нашето правителство директно каза, без някакви технически аргументи:

"Ако има дерогация, ние трябва да сме там". Това беше позицията на правителството. При цялото обсъждане включително за Унгария и Словакия се говореше за дерогация, която няма да позволи да се стигне до шок на пазара на горива – вътрешния на самите страни, не на европейско ниво", съобщи Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт.

"Аз съм единственият, който управлява рафинерия и знае за какво става въпрос. Няма руски или неруски нефт. Нефтът е на сортове. Основно те се делят на кой има повече сяра и кой има по-малко. Колкото е повече сярата, толкова по-некачествен е нефта и толкова по-големите са производствените разходи.  Сортът, с който работят, могат да ви го продадат 100 фирми. "Лукойл" никой не ги спира да работят, това е абсолютен шантаж. Това със запълването на резервоарите е глупост и не е вярно", бе категоричен Красимир Манов, енергиен експерт.

"Ние сме суверенна държава. Понякога си мисля, че не сме, заради отношението на правителството спрямо "Лукойл" - а сме държавата на "Лукойл". Ако е така нека да си го признаем и да се саморазпуснем", посочи Владимиров.



Още по темата: общо новини по темата: 217
25.07.2024 »
23.07.2024 »
15.07.2024 »
30.05.2024 »
15.05.2024 »
15.05.2024 »
предишна страница [ 1/37 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
Лоша инфраструктура във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: