Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Енергиен експерт: Природният газ ще поскъпва още
Автор: Екип Varna24.bg 09:58 / 03.01.2022Коментари (2)665
©
Има редица негативни фактори, които ще натискат цената на газа още повече нагоре. За това предупреди енергийният експерт Иван Хиновски пред БНТ по повод решението от 1 януари на КЕВР за 30% повишаване на цената на природния газ. За енергийните анализатори и експерти не е изненада увеличението на цената на газа.

По думите му ръстът на природния газ от последната година е много сериозен по много причини, но основно, че няма достатъчно количества, събуждането на европейската индустрия, пренасяне на производствата от Китай в Европа.

"Газпром" не може да бъде обвиняван единствено за скока на цената, руският монополист отказва обаче да изпълнява свръхколичества и си изпълняват дългосрочните договори. Европа обаче иска повече, а "Газпром" следва своята полотики, а тя е да натиска Европа за изпълнение на "Северен поток 2", изтъкна Иван Хиновски.

Той очаква дефицит на електроенергия и на европейския пазар. Това ще ни удари и нас в даден момент, предупреди Хиновски. До април-май месец ще има покачване на цените, а след това ще има успокояване на цените.

България има един резервен коз във взаимоотношенията си с Турция, която има свръхизлишъци на природен газ. България трябва да се опита да договори природен газ от Турция, с която може да успокои доста и нашия пазар. Това се говори само в експертните среди, посочи Хиновски.

Другата алтернатива, която се подценява е, че България има собствени ресурси на природен газ, която не изследва. Освен това нашите топлофикации са като пътищата ни - стари и неподдържани, изтъкна Хиновски и настоя да се настъпи към изграждането на когенерации във всички топлоцентрали. Това може да стане в рамките на една година, а Топлофикация - София е трябвало да направи това преди десет години още. Енергийните експерти се молят Топлофикация-София да не фалира, защото ще има апокалипсис.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Тоя ченгел да спрат да го лансират за експерт щото от енергетика разбира ,колкото и Слави от политика. Да сме спрели износа на ток,че да паднат цените тук. Гений. Не знае ,че сме в ЕС и е невъзможно. Щом има износ ,значи има търсене. Износа не нарушава вътрешния баланс на България ,а натоварва мощности които иначе не работят. Той все още мисли ,че тока е като дренките. Ще спрем износа и ще наводним пазара с ток :)))) И цените ще паднат. Ахахаха ибахта в специалиста тъп!
0
 
 
Аз без да съм експерт ще кажа, че ще поскъпва още.То пък голяма новина.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: