Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Енергиен експерт: Спирането на доставки на руски петрол ще доведе до катаклизми
Автор: Цоня Събчева 19:46 / 19.12.2023Коментари (0)1070
© Фокус
Малцина знаят цялата истина за финансовите последствия от дерогацията. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски.

"Има две групи схващания - това, че ние трябва да се присъединим към мерките за ограничаване на приходите на Русия, защото тя ги използва директно във войната, това е теза № 1. А теза № 2 е тази, че ние можем това да го правим без щети за нашата икономика. Спирането на доставки на руски петрол, безспорно ще има катаклизми. Виждаме, че “Нефтохим" не са готови изцяло за минаване към друг петрол. В същото време има редица процеси, много сложни и тежки, буреносни, свързани с течните горива. Следващата година влиза нова система за търговия с емисии и санкции, която ще ощети изключително много транспорта. Тоест, изведнъж ние ще усетим в цената на горивата и емисиите. Досега тази компонента емисии не е участвала в цената на нашите горива. След което, има нови директиви за транспорта. Ние трябва да се присъединяваме постепенно към тези скокообразни, защото това за мен са едни резки промени в областта на горивата и транспорта, за които България в момента дори въобще не мисли, камо ли да се готви", коментира експертът.

Ако обаче се стигне до продажба на рафинерията, как сделката може да се осъществи така, че купувачът да не е подставено на руснаците дружество?

"Невъзможно", отсече Хиновски.

"Вижте, в днешния свят на офшорни сделки и на дълги вериги от дъщерни дружества, никога не можете да хванете истинския произход на една компания, която се представлява, примерно швейцарска, чрез третата собственост, да е например руска компания. Много е трудно това да се направи, много е трудно. И аз не виждам такъв сериозен интерес, който би трябвало да имаме в тази област, защо? За нас е важно тази комапния, която дойде, тя ще бъде нов оператор всъщност на “Нефтохим". Тя трябва да защитава, да дава пример за прозрачност, да осигури прозрачност на цени, доставки, складове, продажби. Тоест, тази верига “Лукойл Нефтохим" беше вертикално интернирана компания - от доставките на суров петрол до крайна продажба на бензини, тя правеше всичко", допълни той.

"Тази продажба без намеса на КЗК няма да мине. Силната позиция на КЗК в случая е да иска разделяне на производство от търговия. И от това ние имаме интерес като потребители. Защото ако бъдещият производител на течни горива на “Нефтохим" започне спекулативно да вдига цените, ние имаме опцията да купуваме вносен петрол. Защото досега  90% от петрола, който се продава в България е само от “Нефтохим", тоест, един монопол. Имаме монопол в складовете, ние не знаем в складовете какво се съхранява, на какви цени? Има ли външни доставки или са само на “Лукойл", и той играе с цената, външна цена плюс собствена цена миксира. Всичко това трябва да стане прозрачно. Това е ролята на държавата, да направи така процеса на продажба, че сделката да стане прозрачна и крайното производство, структурата на производство на течни горива в България и съхранението и продажбата да бъде на пазарен принцип и прозрачна за пазара", каза още Хиновски.

Ще може ли държавата да купи "Лукойл", каквито идеи съществуват?

"Това е голяма глътка за устата на нашия бюджет, но аз не мога да разбера, ние от години наред предлагахме това, което направи Италия. Достатъчно за нас беше да вкараме, да влезе в дружеството наш, специален управител на държавата. Това щеше да разчупи цялата тъмна кутия, защото ние не знаем нито приходите, нито разходите на това дружество. Един специален управител щеше да има достъп до всички сметки и щеше да бъде ясно на какви цени се внася петрол, на какви цени се продава, какъв петрол влиза, миксира ли се, с кой се миксира? Има ли миксиране на вносните течни горива с наши или не. Всичко това, един специален управител, който влиза в кухнята на “Лукойл".  За нас това беше първи приоритет, който направи Италия, а мисля, че и още една страна друга от Европейския съюз го направи и стана ясно. И това е прехода към продажбата. Тогава става ясно за колко би се продала тази рафинерия, макар че нашата държава няма да може да участва в сделката за определяне на цената, това е цена на собственика “Лукойл", но тя може, тя ще направи дисекция на разходите на дружеството, ще е ясно колко то струва и какво би могло да се направи, за да бъдат прозрачни цените", заключи енергийният експерт.



Още по темата: общо новини по темата: 211
10.05.2024 »
10.05.2024 »
08.05.2024 »
03.05.2024 »
01.05.2024 »
29.04.2024 »
предишна страница [ 1/36 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Обработват тревните площи срещу кърлежи
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: