Енергийният министър обсъди продължаването на търсенето на нефт и газ в Блок "Хан Аспарух" в Черно море

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:21 / 17.04.2024
1625
Перспективите за търсенето на нефт и газ в Блок 1-21 "Хан Аспарух“, разположен в изключителната икономическа зона на България в Черно море, след оттеглянето на френската "Тотал“ от проекта бяха основна тема на разговора между министъра на енергетиката Владимир Малинов и представители на румънската "ОМВ Петром“ – дъщерно дружество на австрийската ОМВ. "

За българската страна потенциалният местен добив е с ключово значение за постигане на целите за диверсификация на източниците на енергийни ресурси. Разработването на местно находище би гарантирало енергийната сигурност и независимост на страната и ще допринесе за повишаване конкурентоспособността на икономиката. Продължаването на проучванията в потенциално перспективни находища като "Хан Аспарух“ е условие за ефективно постигане на тези цели“, подчерта министър Малинов по време на срещата.

Роб Добинс, ръководител международни отношения и активи на ОМВ Петром, запозна енергийния министър с предстоящите стъпки за продължаване на търсещо-проучвателните дейности в блока. По време на разговора стана ясно, че ОМВ оценява високо потенциала на блока в Черно море. В момента компанията е в процес на търсене на нов акционер в консорциума, като разглежда и възможността за сътрудничество с местна компания, което бе приветствано от страна на Министерството на енергетиката.

Договорът за търсене и проучване на нефт и природен газ в Блок 1-21 "Хан Аспарух“ е подписан на 29 август 2012 г. с "Тотал Е&П България“ и е с петгодишен срок. През 2013 г. към Тотал се присъединяват "ОМВ Офшор България“ ГМбХ и "Репсол България“ Б.В. През 2020 г. "Репсол България“ Б.В. прехвърля своя дял на останалите двама акционери - "Тотал Е&П България“ и "ОМВ Офшор България“ ГМбХ. В началото на тази година стана ясно, че Тотал се оттегля от проекта.

Виж коментарите (0)

Още по темата (96):
16.05.2024 Министърът на енергетиката разговарял с АЕЦ "Козлодуй" относно цените на
тока
16.05.2024 Експерт с добра новина за цената на тока
15.05.2024 Енергиен експерт: Ако цените са правилно регулирани, дори няма да има нужда от Фонд "Сигурност"
14.05.2024 Конституционният съд даде старт на делото за проблемите на енергийния фонд и милиардите, които Асен Василев трябва да върне
13.05.2024 Енергиен експерт: Очаквам 4-5% повишение на цената на електроенергията
13.05.2024 Финансист: До 2050 г. ядрената енергетика ще увеличи капацитета си минимум три пъти над текущите нива
Още новини от Национални новини:
Ето ги верните отговори на матурата по БЕЛ за зрелостниците
НСИ: Доходите на българина растат по-бързо от разходите му
Земетресение разлюля България
Радев: Няма основание за промени в ръководството на НСО след ката...
Президентът: Това, което най-вероятно ще се получи, е парламентът...
Шефът на анестезиологичното отделение на "Св. Анна" - Варна: Жена...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).