Енерго-Про разсрочва дълг в размер на 454 000 на ВиК Меден кладенец

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:44 / 30.10.2014
619
Общинският съвет на град Кубрат взе решение да упълномощи ВиК Меден кладенец да се споразумее с ЕНЕРГО-ПРО Продажби за разсрочване на натрупани стари задължения на водоснабдителното дружество за електрическа енергия в размер на 454 хиляди лева. Решението за разсрочване на дълга бе взето на заседание на Общинския съвет, в което участва и управителят на ЕНЕРГО-ПРО Варна Стефан Абаджиев.

Проблемът със заплащането на задълженията за консумирана електроенергия на ВиК Меден кладенец се развива в продължение на години. През това време електроснабдителната компания направи многократни компромиси - от 2008 година досега са сключени 6 споразумения за разсрочване на натрупани задължения. За съжаление направените усилия от двете страни за разрешаване на този проблем не дадоха очаквания резултат - водоснабдителното дружество не успява да плаща в пълен размер задълженията си и дългът през последните месеци продължава да нараства.

"Години наред се стремим да решаваме проблемите с плащанията на ВиК Меден кладенец в партньорство и открит диалог. Направихме редица компромиси със съзнанието за социалната значимост на водоснабдителната компания. Не предприехме крайни мерки през изминалите месеци, за да не допуснем неудобства за хората в Общината. След четири поредни намаления на цените на електроенергията през 2013 и 2014 г., с които бяха съкратени значително приходите на електроснабдителната компания, ние не сме в състояние да поемем задължения в такива размери. Те създават риск за финансовия поток в нашите дружества, с други думи, за устойчивото електроснабдяване в Североизточна България.", коментира управителят на ЕНЕРГО-ПРО Варна Стефан Абаджиев.

В решението на Общинския съвет се предвижда натрупаният дълг на ВиК Меден кладенец за електроенергия да се разсрочи до края на 2015 година, като едновременно с вноските по стария дълг, водоснабдителното дружество ще има ангажимент да покрива в пълен размер и текущите си задължения.

"Изправени сме пред трудно решение. Разбира се, когато
подписват споразумение за разсрочване страните разчитат то строго да се изпълнява - в този случай, ВиК Меден кладенец да изпълнява редовно своите задължения както по старите дългове, така и по текущите сметки, за да бъде избегнато ограничаване на електрозахранването към обекти на водоснабдителното дружество. Нашето желание е да решим въпроса в партньорство и в полза на жителите на общината.", допълни управителят на електроенергийната компания.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
За първи път в България ще заработи такава станция за автомобили,...
Лоша статистика за българите и парите им
Матева: Излишно е да говорим в момента в какви срокове трябва да ...
Проф. Рачев: Наводненията не са нещо нетипично за нашия регион
Епидемиолог: Бременните жени е добре да се ваксинират срещу коклю...
Днес имен ден празнуват всички с имената, които даряват живот


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).