Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Еньо Савов и Драгомир Иванов: Ситуацията в СОС е патова, проблемът е липсата на доверие
Автор: Ива Дойчинова 18:26 / 12.01.2024Коментари (0)961
©
Ситуацията в Столичния общински съвет е патова. Това каза общинският съветник от коалиция "БСП за България" Еньо Савов в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус".  

Той отбеляза, че не за първи път спечелилата изборите партия не може да сформира управление – било на държавно, или на общинско ниво. "Сега обаче ситуацията се използва като оправдание за неслучването на много неща и това рефлектира върху живота на всички софиянци", заяви Еньо Савов.  

"Не сме изпаднали в някаква нечувана и безпрецедентна ситуация. Изпаднали сме в ситуация, в която трябва като зрели хора да седнем и да кажем на първо място какво е виждането и на кмета, и на спечелилата коалиция за управлението на София и спрямо тези политики да продължат разговорите за обединение. Нека не слагаме самия избор на председател така лесно на масата, сякаш получаваме председател и след това всичко се развързва. Това, което нашата група искаме да знаем, е какви политики ще изпълнява този председател. Това е нещото, което на нас ни липсва – да знаем за какво ще работи следващият СОС със съответния председател", заяви Савов.   

Общинският съветник от коалиция "Продължаваме промяната" – "Демократична България" – "Спаси София" Драгомир Иванов припомни, че кандидатурата на Борис Бонев е била отхвърлена на два пъти от останалите политически сили в СОС, въпреки неговите 25 000 индивидуални преференции. "Коалицията е дала възможност на останалите политически сили да издигнат свои кандидати за председател, но отново без резултат. Издигането на най-възрастния член на СОС или на председател на ротационен принцип също са били предложения на коалицията, които не са срещнали подкрепа", допълни той.

По думите му разговорите с "БСП за България" са били активни и обнадеждаващи, но са били преустановени заради демонтирането на Паметника на Съветската армия. "Имаше и официални срещи, на които бяхме доста напреднали в самите разговори за случване на коалиционно управление на София. Г-н Таков декларира, че имаме готовност да вървим напред. Ние не сме говорили за избор на председател и това да дава някакво мнозинство и устойчиво управление на столицата. Говорехме да отпушим управлението на София, защото ние сме избрани да работим, а не да правим политика", заяви Драгомир Иванов. 

Според общинския съветник основният проблем е липсата на доверие между политическите сили в СОС. "Тръгваме в някаква посока и няколко дни по-късно виждаме едно транжиране, разфасоване на основната червена линия, която бяхме поставили – "Паметника на Съветската армия", което се случва по този доказано незаконен начин. Този проблем няма как да бъде толкова лесно преглътнат", заяви той.  

Драгомир Иванов отговори, че решението Паметникът на Съветската армия да бъде демонтиран е взето още от предишния СОС и се изпълнява в рамките на указаните срокове. "Няма форсиране на дадени събития, за да се счупи възможността София да има управление. Тук питането ми е към колегата: Това ли е залогът? Не би следвало един казус, който в момента е в съда, да пречи на това СОС да работи. Аз разбирам, че за тях това е червена линия и че е трудно да продължат активни разговори, и затова преформатирахме възможността да изберем временен председател само за три месеца, да си гласуваме план-сметката, новия бюджет, новата структура на общината, а в самия процес да изграждаме доверие", заяви той. 

Еньо Савов увери, че "БСП за България" е готова на компромиси в името на това разговорите за избор на председател на СОС да продължат. "Нека да не се лъжем, че три месеца е някакво отключване, защото след това започваме в едни плаващи мнозинства, които също са доста порочна практика. Това искаме да избегнем", каза той.  

Драгомир Иванов заяви, че ПП-ДБ-СС също са склонни на компромиси в името на отпушване на работата на СОС. "Надградихме нашето предложение за ротационно председателство между Вили Лилков, в последствие – на Иван Таков, и последният мандат да е на Борис Бонев, точно за да дадем някакъв по-дълъг хоризонт, който ще ни даде възможността да реализираме повечето от важните политики, заложени в програмите и които до голяма степен се припокриват", обясни той.  

Общинският съветник на левицата контрира, че кандидатът на "БСП за България" е не Иван Таков, а Диана Тонева.  

"Вие търсите основание все още да не влезете в конкретика и да изберем председател, защото онзи ден Ваня Григорова каза по телевизията, че на нея от "Позитано" никой не ѝ заповядва. Може би вие търсите алиби да не влизате в договореност с нас, само и единствено защото имате проблеми при вас", отговори Драгомир Иванов.  

Според него работещият формат за формиране на устойчиво мнозинство в СОС е между "БСП за България", "Синя София" и Карлос Контрера от ВМРО. "Ние сме напълно достатъчни в този формат да приемем бюджета, план-сметката, реконструкция на общината и абсолютно всички належащи промени да бъдат решавани своевременно. Това е едно работещо решение, има оптимизъм по тази линия. Друг вариант към момента не обсъждам, защото ГЕРБ от самото начало не участват в абсолютно никакви разговори. Те не издигат кандидат, не участват в гласувания. Единственото, което правят, е да излизат на трибуна и да казват, че не биха участвали в плаващи мнозинства", допълни Иванов.  

Според Еньо Савов полярни субекти като "БСП за България" и "Синя София" трудно ще намерят добра основа за  разговори. "Въпросът е тези различия как ще бъдат разрешени. Ако искаме нещо да се случи на 25 януари, трябва да се седне на равна основа, на равнопоставени отношения, със свалени карти", призова той.



Още по темата: общо новини по темата: 5
08.04.2024 »
26.03.2024 »
26.02.2024 »
23.02.2024 »
10.02.2024 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: