Есе за диктатурата на Тодор Живков донесе голяма награда за 18-годишна българка

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (7)
11:27 / 08.03.2021
1198
Есе за диктатурата на Тодор Живков, "възродителния процес" и живота у нас по време на социализма донесе международна победа на българска ученичка. 18-годишната Селин Ашимова от разградското градче Цар Калоян, която в момента живее в германския град Гюнцбург със семейството си, пребори силна конкуренция в писането на есе на тема "Демокрацията по света", пише "България днес".

А текстът й толкова впечатлява хората около нея, че немският вестник "Гюнцбургер Цайтунг" решава да го публикува на страниците си. В емоционалното си есе Селин сравнява свободата в Германия с липсата на право на мнение в Северна Корея и сблъсъка на родителите й с "възродителния процес" у нас, когато са били принудени или да сменят имената си, или да влязат в затвора.

"Повечето хора, които са живели в демократична държава от раждането си, не разбират колко привилегировани са. В Германия ние се радваме на свободата да се събираме и сдружаваме, на свобода на словото, на правото на свободно придвижване, имаме право да избираме... A това ни дава демокрация! И това е голям късмет! Това щастие обаче може да бъде поддържано само чрез ангажираността на всеки индивид, защото същинската основа на истинската демокрация се състои в участието на цялата нация в политическия живот", пише 18-годишното момиче със силно изразена позиция.

Селин учи в местно училище и владее перфектно английски, немски и италиански език. В нейната гимназия има и други деца на мигранти, но оценяващата комисия се впечатлява най-силно от нейното есе и заслужено взема първа награда.

Виж коментарите (7)
Още новини от Национални новини:
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...
По празниците на АМ "Хемус": До 3 май ще е двупосочно движението ...
Варненци: Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния сп...
Георг Георгиев: Родствените връзки на ПП и техните семейни реализ...
Гарантират ти 3 000 лева заплата – няма кандидати


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).