Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ето как да докажем безплатно екокатегорията на колата и да платим по-малък данък!
Автор: Екип Varna24.bg 08:54 / 07.03.2019Коментари (3)4153
© Varna24.bg
Електронно запитване до производителя на автомобила и отговор от негова страна за екологичната категория на превозното средство е доказателство, което би послужило пред КАТ за вписване на екокатегорията и отразяването й при изчисляването на данъка на колата. Този безплатен вариант за сдобиване с удостоверителен документ препоръчаха от националната Пътна полиция, ден след като от Столичната дирекция на вътрешните работи свалиха публикуваните указания, според които екологичната категория се доказва с документ от официалното представителство на марката автомобили срещу заплащане.

Наличието на екокатегория се отразява върху размера на данъка и в зависимост от нивото й, дължимата сума може да нарасне или да намалее спрямо старата формула. От институцията, която поддържа регистъра на пътните превозни средства у нас, не са изчислявали колко са собствениците на автомобили, които нямат вписана екологична категория, но знаят, че това включва хората, които са регистрирали колата си преди 2007 година, както и тези, които след 2007 г. не са представили документ за тази категория. Въпреки че данък МПС за 2019 година вече е изчислен от общините по новата формула, той може да бъде преизчислен, ако съответният човек реши, че му е изгодно вписването на екокатегория, обясниха от Националното сдружение на общините.

Проблемът с невписването на екокатегорията на колите у нас датира още от приемането ни в Европейския съюз, твърди председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили Христо Христов. Според него сегашната ситуация е резултат от немарливостта на служителите на Пътна полиция: "Откакто влязохме в ЕС, масово не записват категорията. Последните две-три години започнаха да записват. И в момента какво става? За един данък от 20 лева човекът ще плати 80 минимум".

Освен невписаните с екокатегория автомобили след 2007 година, засегнати от дилемата, дали да докажат наличието на такава, са и собствениците на превозни средства с по-стара регистрация, пише "Дарик". От Пътната полиция обаче не знаят какъв е броят на тези хора и напомнят, че е личен избор на всеки гражданин да пресметне, дали вписването на екокатегория ще намали или ще увеличи размера на данъка, и тогава да реши какво да предприеме.

След като вчера от СДВР премахнаха указанията за сдобиване с удостоверение за екокатегория, чиято цена излиза около 100 лева, днес от Пътната полиция дадоха вариант за безплатно придобиване на такъв документ - с електронно писмо до производителя на автомобила и получен отговор за съответната категория, който ще се зачита от органите на МВР.

А шофьорите, които вече са разбрали новия размер на данъка или дори са го платили, могат да поискат преизчисление, ако решат, че вписването на екокатегория им е по-изгодно, обясни Даниела Ушатова, експерт в Националното сдружение на общините: "Има процедура, която е установена в данъчно-осигурителния процесуален кодекс и бихте могли да поискате такова възстановяване, ако докажете, че наистина не е било коректна информацията за вашия автомобил и той притежава съответната екологична категория".








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
В друг коментар написах, че по телефона не можах да си реша въпроса с нанасянето на еконормата в данъчното.Но с изпращането на един имейл нещата се оправиха. Но задължително трябва да имате нанесена еконормата в талона, копие от който сте представили при декларирането на автомобила.Изпратих имейл до Директор на дирекцията г-жа Цвета Попова, с прикачено копие от големия талон и описах проблема - начислен по-голям данък(това проверих на касата в съотвеното кметство), защото не е отчетена еконормата. След час ми се обади г-жа Цвета Попова и любезно ми обясни, че данъка ми е коригиран. Впечатлен съм от бързата реакция. Така, че вместо да плюем по администрацията, трябва да подаваме аргументирано сигнали. Но не по телефона, писмен сигнал по имейл - явно системата работи. Така хем си решаваме проблемите без да се разкарваме по гишета, хем им помагаме да си изчистят грешките.
+2
 
 
Отидох да плащам данъка, но предварително го бях сметнал по новата схема.Поискаха ми 40 лв. повече. Казаха - оправяй се на "Радецки". Колата е с вписана еконорма в талона. Когато съм декларирал колата в данъчното, съм представил копие на големия талон. Обаждам с в Местни данъци и такси и обяснявам проблема. Проверяват и казват - да не е нанесена еконормата. Питам ги като имат цялата информация, могат ли да поправят грешката. Не можело, трябва да отида на място. И те така, доста народ ще се разкарва, защото някой не си е свършил работата.
+3
 
 
"личен избор на всеки гражданин да пресметне, дали вписването на екокатегория ще намали или ще увеличи размера на данъка" И как вписването на каквато и да била еко категория ще ти увеличи данъка при положение, че без никаква категория коефициента е най-голям?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: