Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ето как да намалим сметката си за отопление
Автор: Екип Varna24.bg 12:26 / 28.04.2023Коментари (0)766
© Varna24.bg
Електричеството е едно от най-разпространените удобства в днешно време и има редица приложения. Уредите за отопление играят ключова роля в поддържането на желаната температура, а в зависимост от помещението, за което са предназначени се избират по мощност.

Все по-бързите темпове на технологично развитие водят до появата на различни видове иновативни продукти на пазара, а вариантите стават все по-икономични. Наличното разнообразие уреди за отопление дава възможност за практичен избор спрямо нуждите и предназначението на мястото, за което ще се използва.

Докато при някои видове средства за отопление самата инсталация е по-скъпа, но сметките за ток се повлияват със значителни темпове на намаление, при други модели първоначалните вложения са малки, но на по-късен етап това се отразява на разходите за електроенергия.

Разбирайки работните процеси на различни отоплителни устройства и тяхната енергийна нужда си гарантирате практичен избор според изискванията ви и параметрите на помещението. Правилното решение ще редуцира месечните сметки, особено през зимния сезон.

Видове уреди за отопление

Разновидностите се различават по практичност, режим на работа и консумация на енергия. Ако ги използвате за по-дълги периоди от време това може да коства увеличение на сметките за ток. Затова е важно да  разбирате видовете отоплителни тела и техните особености ако ви предстои покупка на такова. Някои от най-широко разпространените са:

Конвекторни печки и духалки – те са удобни за електрически уреди за отопление за бързо и лесно пренасяне между различни локации поради размерите и мобилността си. Въпреки че духалките са значително по шумни от печките с конвектор, двете устройства работят с един и същ тип малък нагревател. Поради тази причина и разхода им на енергия е сравнително висок, но са подходящи за временно решение или за допълнителен източник на топлина при нужда.

Парното отопление е част от топлофикационна система и отдава топлина през метални тръби и радиатори. Това е един от най-ефективните методи за качествено загряване на апартаменти в блокове тъй като често са централни за цяла жилищна сграда. То не е най-икономичната опция поради преминаването на тръбите през общите части на сградата, което увеличава сметките в домакинството.

Печката на дърва в най-честите случаи не влияе върху сметката за ток, но цените на дървесина и въглища за огрев се покачват със всеки зимен сезон, а и изисква много повече физически усилия на ползвателите.

Климатици – те са един от икономичните варианти, но в случаи, в които мощността и размера на климатичното тяло не са достатъчни за ефективното отопление на дадена стая, се налага употреба на допълнителни електрически уреди. При правилна преценка на тези фактори най-важния параметър за икономия на устройството е неговия енергиен клас. Климатиците с висок енергиен клас са обикновено по-скъпи, но сметките за ток стават значително по-ниски в сравнение с останалите възможни варианти. 

Термопомпи – специалисти споделят, че един от най-икономичните отоплителни уреди са термопомпите. Те са подходящи, както за офис, така и за домашни условия.Те са устройства, които набавят енергия от вятъра и подпочвените води. Чрез компресор тя се преобразува в пара и по този начин затопля помещението. Въпреки че са по-скъпи за инсталация, термопомпените системи осигуряват ефективно и икономично отопляване, а с добра изолация нужната енергия е много по-малко. Важна тяхна особеност е, че са екологични защото черпят енергия единствено от околната среда.

Уредите за отопление играят важна роля в поддържането на температурата в студено време. Важно е да проучите възможните варианти и да изберете енергийно-ефикасен уред, който е бюджетен и ще поддържа ниски сметки за ток.



Още по темата: общо новини по темата: 425
21.01.2024 »
21.01.2024 »
21.01.2024 »
06.01.2024 »
05.01.2024 »
02.01.2024 »
предишна страница [ 1/71 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: