Ето как да намалим сметката си за отопление

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:26 / 28.04.2023
793
Електричеството е едно от най-разпространените удобства в днешно време и има редица приложения. Уредите за отопление играят ключова роля в поддържането на желаната температура, а в зависимост от помещението, за което са предназначени се избират по мощност.

Все по-бързите темпове на технологично развитие водят до появата на различни видове иновативни продукти на пазара, а вариантите стават все по-икономични. Наличното разнообразие уреди за отопление дава възможност за практичен избор спрямо нуждите и предназначението на мястото, за което ще се използва.

Докато при някои видове средства за отопление самата инсталация е по-скъпа, но сметките за ток се повлияват със значителни темпове на намаление, при други модели първоначалните вложения са малки, но на по-късен етап това се отразява на разходите за електроенергия.

Разбирайки работните процеси на различни отоплителни устройства и тяхната енергийна нужда си гарантирате практичен избор според изискванията ви и параметрите на помещението. Правилното решение ще редуцира месечните сметки, особено през зимния сезон.

Видове уреди за отопление

Разновидностите се различават по практичност, режим на работа и консумация на енергия. Ако ги използвате за по-дълги периоди от време това може да коства увеличение на сметките за ток. Затова е важно да  разбирате видовете отоплителни тела и техните особености ако ви предстои покупка на такова. Някои от най-широко разпространените са:

Конвекторни печки и духалки – те са удобни за електрически уреди за отопление за бързо и лесно пренасяне между различни локации поради размерите и мобилността си. Въпреки че духалките са значително по шумни от печките с конвектор, двете устройства работят с един и същ тип малък нагревател. Поради тази причина и разхода им на енергия е сравнително висок, но са подходящи за временно решение или за допълнителен източник на топлина при нужда.

Парното отопление е част от топлофикационна система и отдава топлина през метални тръби и радиатори. Това е един от най-ефективните методи за качествено загряване на апартаменти в блокове тъй като често са централни за цяла жилищна сграда. То не е най-икономичната опция поради преминаването на тръбите през общите части на сградата, което увеличава сметките в домакинството.

Печката на дърва в най-честите случаи не влияе върху сметката за ток, но цените на дървесина и въглища за огрев се покачват със всеки зимен сезон, а и изисква много повече физически усилия на ползвателите.

Климатици – те са един от икономичните варианти, но в случаи, в които мощността и размера на климатичното тяло не са достатъчни за ефективното отопление на дадена стая, се налага употреба на допълнителни електрически уреди. При правилна преценка на тези фактори най-важния параметър за икономия на устройството е неговия енергиен клас. Климатиците с висок енергиен клас са обикновено по-скъпи, но сметките за ток стават значително по-ниски в сравнение с останалите възможни варианти. 

Термопомпи – специалисти споделят, че един от най-икономичните отоплителни уреди са термопомпите. Те са подходящи, както за офис, така и за домашни условия.Те са устройства, които набавят енергия от вятъра и подпочвените води. Чрез компресор тя се преобразува в пара и по този начин затопля помещението. Въпреки че са по-скъпи за инсталация, термопомпените системи осигуряват ефективно и икономично отопляване, а с добра изолация нужната енергия е много по-малко. Важна тяхна особеност е, че са екологични защото черпят енергия единствено от околната среда.

Уредите за отопление играят важна роля в поддържането на температурата в студено време. Важно е да проучите възможните варианти и да изберете енергийно-ефикасен уред, който е бюджетен и ще поддържа ниски сметки за ток.

Виж коментарите (0)

Още по темата (425):
21.01.2024 АПИ успокои за състоянието на пътищата
21.01.2024 Шофьори: АМ "Тракия" е чиста, няма движение и в двете посоки
21.01.2024 Мразовита неделна сутрин във Варна, после леко ще се стопли
06.01.2024 Времето във Варна днес: До 15 градуса
05.01.2024 До дни: Идва здрав студ
02.01.2024 Какво ще е времето днес?
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).