Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ето как да разберете дали прекалявате с кафето
Автор: Екип Varna24.bg 08:45 / 27.11.2019Коментари (0)1006
©
На всеки от нас кофеинът влияе по различен начин. Ситуацията е подобна както при алкохола - някои се напиват от чаша вино, а други могат да довършат бутилка, без да забележат. За хората, които работят в офиси, почивките за кафе, както и сутрешния навик да се будят с него, могат да доведат до това, че да не забележат кога са предозирали. Ето няколко признака, че в организма ви вече има твърде много кофеин:

1. Боли ви главата

Въпреки че кофеинът влиза в състава на много лекарства против главоболие, трябва да контролирате употребата му. Предозирането с кофеин може да предизвика тип болка, която възниква от прекомерната употреба на лекарства, в които се съдържа той - наричат я болка на отскока. Ако страдате от хронична мигрена или просто периодично внезапно ви заболява главата, това може да е признак да ограничите кафето. 

2. Проблеми със стомаха

Кафето дразни стомаха и провокира киселини. Освен това стимулира централната нервна система, поради което организмът произвежда твърде много стомашен сок. Дори и на тези, които нямат проблеми с храносмилателния тракт, се препоръчва да не пият кафе на гладно. Силната любов към кофеина може да доведе до гастрит и други стомашни проблеми.

3. Тревожни сте

Заради кофеина организмът освобождава хормона на стреса - кортизол. Когато сте спокойни, той ободрява, но, ако сте изморени или превъзбудени от друго, може да предизвика безпокойство. Прекалено многото кофеин с времето пренатоварва нервната система и води до хроничен стрес. Ако чувствате, че последно време сте тревожни, опитайте да замените кафето с други напитки.

4. Спите лошо

С възрастта организмът започва все по-бавно да преработва кофеина. Преди десетина години чаша лате може по никакъв начин да не се е отразявала на съня ви, но сега би могла да се окаже твърде осезаема за нервната система. Така че ако имате проблеми със съня, обърнете внимание и колко кафе пиете през деня.

5. Имате сърцебиене

Това е още един резултат от въздействието на кофеина върху централната нервна система. В умерено количество кафето е безопасно, но, ако чувствате, че сърцето ви хлопа без причина, не е изключено за това да е виновна ароматната напитка. Това усещане възниква, когато сте в спокойно състояние, и може да продължи през целия ден.

6. Посещавате тоалетната по-често от обичайното

Кофеинът действа като лек диуретик, но някои хора могат да се окажат особено чувствителни към него. Ако започнете да ходите до тоалетна по-често от обичайното, опитайте да се ограничите от употребата на кофеинови напитки.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: