Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ето как кредиторите се опитват да скрият огромната лихва, която начисляват на своите клиенти
Автор: Екип Varna24.bg 11:07 / 07.12.2022Коментари (0)792
©
Адвокат Петър Николов е роден в Русе, но в момента практикува във Варна. Удостоен е с наградата "Юрист на годината" през 2018 г.. В страницата си във фейсбук редовно публикува текстове, които са в помощ на гражданите срещу институциите, кредитните компании и мобилните оператори. Представяме негова публикация за срещата на много българи с т.нар. "бързи кредити".

Как ви лъжат с "бързите кредити". Както вече стана ясно много от фирмите за бързи кредити предлагаха договори на своите клиенти с годишна лихва между 40% и 100%, че и нагоре. Законът за потребителския кредит обаче е категоричен, че уговорката за подобна лихва е нищожна и в такива случаи потребителят дължи връщането само на главницата, а ако е направил плащания за лихва има право да осъди кредитора да му върне платеното за лихва, каквито случаи вече станаха масова практика. В по-новите договори обаче фирмите се изхитриха и започнаха да предлагат "пакет допълнителни услуги".

От самия договор не е ясно какво точно представлява този пакет и за какво се плаща, обикновено се маскира като такса за обслужване или усвояване на кредита, но е ясно, че под формата на платени услуги кредиторите се опитват да скрият огромната лихва, която начисляват на своите клиенти. Законът обаче не допуска кредиторът да изисква заплащането на такси и комисионни за действия, свързани с усвояване и управление на кредита – чл.10а, ал.2 ЗПК, а всяко действие с цел да се заобиколи закона е нищожно в този ред на мисли.

С уговарянето на допълнително възнаграждение се заобикаля разпоредбата на чл.19, ал.4 ЗПК, касаеща ограничение в размера на ГПР, който както казахме е от 40% нагоре. На основание чл.21, ал. ЗПК всяка клауза в договора за потребителски кредит, имаща за цел или резултат заобикаляне на изискванията на закона, е нищожна.

Затова трябва да се направи съдебно възражение за недействителност на уговорката за възнаграждение за закупен пакет допълнителни услуги, който обикновено струва повече от главницата по кредита. Предвид наличието на нищожна клауза по договора, заплатеното съгласно тази уговорка, се явява платено при начална липса на основание. Като такова, тази част от заплатена сума подлежи на връщане на основание чл.55, ал.1, предл.1 ЗЗД.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: