Ето как от КАТ разбират кога шофьорът е пиян

Автор: Георги Василев
Коментари (2)
09:28 / 17.10.2019
1378
Шофьор дори и добре да си кара, рано или късно се среща с екип на КАТ. Полицейските проверки на пътя могат да бъдат еднакво стресиращи както за нарушителите зад волана, така и за изрядните шофьори, които не биха си позволили да пият дори и безалкохолна бира, ако смятат да шофират.

Униформените служители на пътя следят набор от признаци, с които "разобличават“ дали спрения за проверка водач е употребил алкохол или наркотични вещества преди да се качи в колата. Така решават дали въпросният водач трябва да бъде тестван с дрегери и тестове, които често губят много време. Ето как катаджиите решават дали ще бъдете клиент на тестовете или не:

1. Как реагирате на стоп палката. Начинът по-който реагирате на подаден сигнал със стоп палка е от голямо значение – дали ще набиете рязко спирачката, дали ще отбиете плавно и дали ще спрете близо до служителите на реда или далеч от тях е от основно значение.

2. Поздрав и говор. След като вече сте били спрени от екип на КАТ, служителите на реда ще проверят дали можете да разговаряте адекватно - това е сред основните показатели, които издават нарушителите на пътя – ако не можете да си вържете приказката, пелтечите или заеквате, веднага ще бъдете разобличени и ще трябва да се пробвате на тестовете.

3. Зачервени очи. Причините за зачервяването на очите могат да бъдат много и разнообразни – часове пред компютъра на работното място, недоспиване, контакт със шампоан при къпане и други. За униформените обаче това е сигурен признак че или сте пил, или сте употребил наркотици.

4. Потене и треперене. Това са сред най-често срещаните признаци на страх. Ако треперите или се потите по време на проверката, катаджиите по презумпция ще сметнат, че изпитвате страх и най-вероятно ще ви подложат на тестове, без да имат предвид, че за много хора самата среща с органите на реда може да бъде стресираща.

5. Походка. Ако униформените са на кантар дали да ви пуснат или да ви почнат с дрегерите, те ще ви накарат да излезете от колата и да отворите багажника. Начинът по който правите това ще определи изхода на проверката – ако влачите краката си или треперите на място – веднага ще бъдете третиран като потенциално пиян шофьор.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).