Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ето какви са новите изследвания за диагностика на заболявания на стомашно-чревния тракт в Александровска болница
Автор: Екип Varna24.bg 17:15 / 12.11.2023Коментари (0)736
© Sofia24.bg
За новите изследвания, които откриват скрито кървене от стомашно-чревния тракт, за методите, които показват за синдром на раздразненото черво или пък за наличието на сериозно заболяване, за ранната диагностика говори проф. Милена Велизарова от Централната клинична лаборатория на Александровска болница в ефира на NOVA NEWS.

 

"В Централната клинична лаборатория въвеждаме два нови теста за изследване при пациенти с стомашно-чревни оплаквания. Методите, които използваме при определянето на тези два показателя са с най-висока аналитична диагностична надеждност. Целта е точно ранна диагностика при пациенти с оплаквания от стомашно-чревният рак, които могат да бъдат най-различно естество, но това може да ни помогне да отхвърлим или пък евентуално да отложим във времето по инвазивните ендоскопски методи. За съжаление, тези тестове не биха могли да посочат къде точно е кървенето, но могат да ни покажат, че има такова кървене, така че да насочат нашето внимание към търсенето на причината", каза проф. Велизарова.

 

Тя обясни, че кървенето може да бъде от най-различен произход – хемороиди, полипи, възпаление на червата, карцином.

Това изследване може да бъде направено както при пациенти

с оплакване, така и при безсимптомни пациенти, тъй като може да ни посочи вниманието наличието на карцином в много ранен стадий, допълни лекарят. Тя обясни, че изследването е въведено и като профилактично изследване при безсимптомни пациенти над 50 годишна възраст и се поема от Здравната каса.

 

Симптомите могат да бъдат най-различни - промени в честотата и вида на дефекацията, отслабване, болки, които се продължават повече от 3 месеца и нямат обяснение, което е свързано с приеима на храна или с някаква друга промяна в нормалния начин на живот, каза лекарят. Това са симптомите, които ни насочват към търсенето на такава патология и към изследването на окултни кръвоизливи.

 

"С това изследване отново търсим хемоглобин,

като представител на кръвта в изпражненията, но методите, които използваме, са други. Те са много чувствителни в 90% от случаите могат да ни покажат, че има такова кървене и да ни насочат към търсене на различни заболявания, включително и карцином на дебелото черво. И другото, което е хубаво, че определяме само хемоглобина, не нещо, което е като примес, не нещо, което го има в храната и което повлиява върху самото изследване", разказа проф. Велизарова.

 

Тя поясни, че при другите не е така, затова там се налага да се спазва ограничителна "бяла" диета, без прием на месо, на определени храни от растителен произход.

 

Много е важно, че може да дадем количество на оценка, не просто "има или няма", а като количество, защото според количеството вече се ориентираме и колко интензивно е кървенето и откъде може да очакваме да бъде източника на кървене, обясни тя.

 

"Точно за да разграничим  състояния на синдрома на възпаленото черво или пък възпаление, тогава влиза в сила това изследване на калпротектин, който е маркер за възпаление. В 90% от случаите на пациенти с карцином на дебелото черво показват положителни резултати за калпротектин. Може да го използваме и в това направление", посочи тя.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Абитуриентски балове
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: