Ето какви са симптомите при зараза с новия вариант на коронавируса

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:17 / 28.01.2021
1738
Според британската Служба за национална статистика, симптомите при новия щам на коронавируса, открит първо именно във Великобритания, леко се различават от досега известните. По-често се проявяват симптоми като кашлица, гърлобол, отпадналост и болки в крайниците, докато загубата на обоняние и вкус, смятана досега за най-еднозначния симптомна Ковид-19, е по-рядка. Изследването, проведено сред 6000 случайно избрани британци с положителни тестове за коронавирус, е установило също така, че новата мутация предизвиква в същата степен симптоми като главоболие, задух, разстройство и повръщане, информира "Deutsche Welle".

Новият щам е много по-заразен

Д-р Кристоф Шпехт, лекар и медицински публицист, казва в тази връзка, че въз основа на резултатите от това изследване отделният човек въпреки всичко не може да установи за себе си дали е заразен с новия или със стария щам. "Ако утре изгубя обонянието си, това с голяма вероятност би означавало, че съм се заразил с познатия вариант на коронавируса. Но не изключва възможността да съм прихванал и вирус от новия щам. Както и обратното. Разликите са прекалено малки“, предупреждава д-р Шпехт.

Мутациите на вируса се дължат на промени, които настъпват в генетичния му код. Някои от тези промени правят вируса по-опасен, увеличавайки например възможностите за неговото предаване от носител на носител. Новият щам, открит във Великобритания, който се води под обозначението В.1.1.7, се предава с 30% до 70% по-бързо от познатите досега, смятат експертите.

Още не знаем дали мутацията е по-смъртоносна

Налице са и предположения, че тази мутация на коронавируса води по-често до смърт в сравнение с досегашните варианти. Но поне засега тези твърдения са базирани на не особено надеждни данни, предупреждават експерти.

В средата на януари британският премиер Борис Джонсън предизвика смут с едно свое изказване за високата смъртност, която причинява новият щам. Тогава научната общност реагира критично. Тази реакция споделя и д-р Шпехт, според когото все още е твърде рано за подобни заключения.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Национални новини:
Удрят по джоба на шофьорите с драстично увеличение на годишните т...
Поредна фишинг измама: Хакерите са все по-изобретателни, как да с...
Удариха ни по джоба, дюнерът поскъпна
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Проф. Костадин Ангелов към ПП: Питайте си вашите хора, защо подпи...
БАБХ: Най-честото нарушение в магазините преди Великден е неясен ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).