Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ето какви знания са необходими за тройка на матурите
Автор: Екип Varna24.bg 10:30 / 13.04.2022Коментари (0)911
©
Епидемията приключи. Заболеваемостта сред децата по данни на Министерството на образованието и науката, спрямо пика в началото на февруари, е паднала сто пъти. Ние сме в ситуация, в която не сме били от средата на август миналата година. Целта е децата да са обратно в училище, за да се възстанови максимално бързо нормалния ритъм на образование. Това каза в "Денят започва" министърът на образованието Николай Денков.

Той заяви, че тестовете, които са останали, са на разположение за следващата вълна, която се очаква и която никой не знае колко тежка ще бъде и колко време ще продължи. Според министъра по закон родителите имат право децата им да учат онлайн до 30 учебни дни извън епидемичната обстановка. Но трябва да е ясно, че тази норма е създадена като извънредна и трябва да има уважителни причини. Смята, че има неубедителни аргументите от родители, които спират децата си от училище, когато има случай в семейство с ТЕЛК.

"Заболеваемостта е изключително ниска - на моите графики е на нулата, което означава, че сме в ситуация, която трябва да използваме максимално за образованието на децата", каза министърът.

За промените в матурите след 12-и клас

Министър Денков заяви, че това е първият випуск, който завършва 12-и клас по новия закон. Промените са по-големият брой въпроси с открит отговор и целта е да се представят по-добре децата, които могат да мислят и да се изразяват, а не тези, които наизустяват или които отгатват отговора на тото.

Има много прецизна система за оценяване. Скалата в оценяване също ще се промени, каза министърът.

"Идеята е ясна. За да изкарате тройка, трябва да кажете - познавам поне една трета от материала. Надявам се експертите да се съобразят с тази промяна, промяната няма да е шокова и ще балансират задачите. За мен не е нормално да завършват средно образование хора, които не разбират 75% от материала, който трябва да знаят", каза Николай Денков.

Той поясни, че матурите ще са балансирани, така че децата да са мотивирани. Никой не иска масово двойки, каза министърът.

За промените в програмите и учебниците

В повечето случаи програмите не са прекалено утежнени, има какво да се оправи, но по отношение на учебниците ситуацията е много тежка в много случаи, каза Денков.

Досега контролът е бил следният - това пише в програмата и се гледа има ли го в учебника и авторите могат да трупат отгоре в пъти материал, който не е заложен в програмата. Министерството на образованието и науката ще прегледа програмите и което е академично излишно и не съответства на възрастовата група ще бъде изчистено. Оттам нататък изискванията към базовите учебници ще са следните: трябва да следват стриктно програмата. Индивидуалността на учениците ще се компенсира с учебните пособия, за които може да има базов избор.

Новите програми може да се подготвят тази учебна година. За учебниците ще е нужно повече време.

Тази учебна година ще стартира на 15 септември, увери министърът.



Още по темата: общо новини по темата: 29
25.08.2022 »
23.08.2022 »
25.06.2022 »
18.06.2022 »
17.06.2022 »
16.06.2022 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: