Ето какво увеличение на клиничните пътеки иска БЛС

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
19:15 / 04.01.2024
724
На преговорите с Касата трябва да предложим повишени цени на клиничните пътеки средно с 25%. Това заяви председателят на БЛС Иван Маджаров в NOVA News преди началото на преговорите между представителите на НЗОК и на Българския лекарски съюз за анекс към Националния рамков договор (НРД). Той припомни, че при миналогодишните преговори са започнали от 25% и са стигнали до 22 на сто средно увеличение. Тогава са въведени и механизми за контрол на някои по-тежки диагнози, които са дали резултат, поясни той.

За пореден път парламентът гласува увеличени средства за извънболнична помощ като целта е профилактика, каза председателят на браншовата организация. Със сигурност профилактиката за българското население не е достатъчно, но това е на максимумът за лекарите, обясни Маджаров.

По думите му болниците отново ще имат задължение да подсигурят минимални възнаграждения, както е записано в Закона за здравното осигуряване и в НРД. "Ние трябва да договорим едни по-високи цени във връзка с това те да успеят да осигурят заплати. До голяма степен увеличението в болничната помощ може да се окаже и недостатъчно и ще трябва да си дадем сметка, че ще трябва да се разчита и на част от резерва в бюджета на НЗОК, за да се покрият очакваните дефицити", каза Маджаров.

Той призна, че нямат възможност да контролират какво се случва в болниците и докато е така ще продължава да нараства потребността от болнично лечение. Досега много пациенти влизаха в болница, за да си направят изследване, скенер, поясни председателят на БЛС.

Парите за заплатите на работещите в Спешната помощ трябва да бъдат предоставени през бюджета на Здравното министерство и трябва да гарантират високи възнаграждения, уточни председателят на БЛС.

Виж коментарите (0)

Още по темата (31):
16.05.2024 Удължава се забраната за износ на инсулини с още месец
30.04.2024 Защо се налага да доплащаме за уж безплатните лекарства?
16.04.2024 Заплащането за издаване на електронна рецепта е незаконно, категоричен е Божанов
15.04.2024 Забраната за износ на инсулин и детски антибиотици се удължава с още един
месец
15.04.2024 Изтича срокът на забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца
03.04.2024 Д-р Иван Маджаров: В България може да се купи антибиотик по всякакъв начин
Още новини от Национални новини:
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на тока
НИМХ с най-актуалната прогноза за следващите дни
Проф. д-р Костадин Ангелов: Сухиндол има неразкрит туристически п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).