Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ето кой е българинът, арестуван за шпионаж в Сърбия
Автор: Цвети Тончева 13:37 / 05.12.2023Коментари (0)534
©
Българинът от Босилеград, офицер от резерва на сръбските въоръжени сили и служител на Центъра за култура в града, Любен Григоров, на 61 години, е бил арестуван вчера по подозрение за изтичане на поверителна информация за ситуацията във въоръжените ни сили към българската служба, както "Фокус" още снощи информира. 

"Влизат в 5 часа сутринта в къщи, още докато всички са по пижами и го арестуват", разказаха за "Фокус" стреснатите българи в Босилеград, които добре познават Любен. "Сега са избори в Сърбия и тия, които искаме да ги махнем, си взимат техни мерки", твърдят българите, чиито имена не споменаваме от съображения за сигурност. Те самите се страхуват също от репресии, тъй като им се е случвало вече. Но толкова сериозни обвинения засега никой не е получавал. Не знаят каква е точно ситуацията и се въздържат от повече коментари, докато не се изяснят нещата.

Но пък са възмутени, че снощи нито една българска телевизия не е предала информацията, защото все пак става дума за българин.

Хората в Босилеград наистина са много объркани и уплашени, тъй като познават  Любен като обикновен човек, баща на две деца, който си има основен бизнес в Центъра на културата, има и хранителен магазин в този град.

Сръбските медии пишат, че заподозреният е обвинен в изтичане на секретна военна информация към членове на чуждестранна организация, което може да причини вредни последици за сигурността, отбраната и военните интереси на страната. В допълнение към наказателната жалба за разпит вчера, той е бил заведен до Главния прокурор във Висшата прокуратура във Враня.

Арестът последвал продължаващата работа на БСК, ВБА, полицейското управление във Враня и Висшата прокуратура във Враня по този случай, а експерти по сигурността допускат, че ще последват още арести", пишат още медиите в Сърбия.

"Благодарение на сериозната работа на нашите служби и институции, по време на неотдавнашния арест на хърватския дипломат Хървое Шнайдер цялата мрежа от негови сътрудници падна, така че е логично да се очаква, че същото ще се случи и с българската агенция в Сърбия", казва Любан Каран, пенсиониран полковник от Conraobaveštajn.

Той припомня, че БСК е събрала безспорни доказателства, че Хървойе Шнайдер, доскоро първи секретар в хърватското посолство в Белград, се е свързвал със сръбски политици, бизнесмени, журналисти, активисти от неправителствения сектор с цел шпионаж и вербуване. За нарушаване на Виенската конвенция, която регулира дипломатическите консулски отношения, той е експулсиран, а 14 души, с които се е свързал, в крайна сметка са разпитани.

Полковник Каран припомня още, че хърватските тайни служби не са спирали да действат агресивно от началото на 90-те години на миналия век

Полковник Любан Каран обяснява напрежението на разузнаването към Сърбия с геополитически катаклизми:

"След избухването на арабско-израелската война е очевидно, че Украйна не може да бъде платформа за проникване на изток и завладяване на Русия. Тя ще бъде принудена да подпише примирие, а Алиансът търси платформа, върху която да концентрира силите си. Балканите биха били идеални, но ги притесняват Сърбия и Република Сръбска, които са "изразители на зловредно руско влияние", пишат още сръбски медии.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Първа лига сезон 2024/25
Евроизбори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: