Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ето кои храни могат да бъдат консумирани и след изтичане на срока им на годност
Автор: Екип Varna24.bg 20:38 / 07.04.2023Коментари (0)762
©
Дали хранителните продукти са с изтекъл срок на годност и така стават опасни за здравето при тяхното консумиране е въпрос, който добива нарастваща актуалност на фона на нарастваща конкурентост между търговските вериги и малките търговски фирми.

Така при стриктно означаване на срока на годност съобразно възприетите критерии този показател следва да бъде надежден ориентир, че консумирането на даден продукт е най-малкото безопасно за здравето. Трябва да се има предвид, че срокът на годност варира широко в зависимост от вида на продукта и специфичната му характеристика, включително начина и мястото на съхранение.

Освен това определени храни могат да бъдат консумирани и след изтичане на срока им на годност.

Ето по-значимите от тези храни:

1. Хляб - По принцип, хлябът, както и нарязания за сандвичи такъв, и различните хлебни изделия, съдържат консерванти за предотвратяване на мухлясването и удължаване на срока на годност на тези най-търсени продукти. Ако е без консерванти, то хлябът издържа от 3 до 7 дни при стайна температура, след което губи типичния си аромат, но остава безопасен за употреба. Междувременно, ако по него се появят петна от мухъл, то консумирането му е повече от непрепоръчително. За удължаване живота на хляба или/и хлебните изделия за известно време е удачно тяхното съхранение в хладилник или фризер.  

2. Консервирани храни - Известно е, че реално, преобладаващата част от консервираните храни могат да бъдат безпроблемно консумирани много след като техният срок за давност е изтекъл. Важно условие в случая се явява да бъдат съхранявани при правилните условия и да няма вдлъбнатини, подуване или ръждясване по консервените кутии. Конкретно, консервираните в кутии продукти ли следвало да бъдат съхранявани на хладно място при температури 22 – 23С, което изключва използването за целта на хладилник и още по-малко – на фризер. Ако това условие е спазено, то срокът на годност става почти неограничено дълъг.

3. Шоколад - Изненадващо може би за мнозина от пристрастените към шоколадите, те могат да бъдат безпроблемно за здравето консумирани дори до две години след изтичане на срока им на годност, но при условие, че опаковката не е била отваряна, пише Actualno.com. Ако е еднократно нарушена, то гаранционният срок се съкращава наполовина. Не е за вярване, но тези храни нямат срок.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: