Ето кои храни могат да бъдат консумирани и след изтичане на срока им на годност

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
20:38 / 07.04.2023
775
Дали хранителните продукти са с изтекъл срок на годност и така стават опасни за здравето при тяхното консумиране е въпрос, който добива нарастваща актуалност на фона на нарастваща конкурентост между търговските вериги и малките търговски фирми.

Така при стриктно означаване на срока на годност съобразно възприетите критерии този показател следва да бъде надежден ориентир, че консумирането на даден продукт е най-малкото безопасно за здравето. Трябва да се има предвид, че срокът на годност варира широко в зависимост от вида на продукта и специфичната му характеристика, включително начина и мястото на съхранение.

Освен това определени храни могат да бъдат консумирани и след изтичане на срока им на годност.

Ето по-значимите от тези храни:

1. Хляб - По принцип, хлябът, както и нарязания за сандвичи такъв, и различните хлебни изделия, съдържат консерванти за предотвратяване на мухлясването и удължаване на срока на годност на тези най-търсени продукти. Ако е без консерванти, то хлябът издържа от 3 до 7 дни при стайна температура, след което губи типичния си аромат, но остава безопасен за употреба. Междувременно, ако по него се появят петна от мухъл, то консумирането му е повече от непрепоръчително. За удължаване живота на хляба или/и хлебните изделия за известно време е удачно тяхното съхранение в хладилник или фризер.  

2. Консервирани храни - Известно е, че реално, преобладаващата част от консервираните храни могат да бъдат безпроблемно консумирани много след като техният срок за давност е изтекъл. Важно условие в случая се явява да бъдат съхранявани при правилните условия и да няма вдлъбнатини, подуване или ръждясване по консервените кутии. Конкретно, консервираните в кутии продукти ли следвало да бъдат съхранявани на хладно място при температури 22 – 23С, което изключва използването за целта на хладилник и още по-малко – на фризер. Ако това условие е спазено, то срокът на годност става почти неограничено дълъг.

3. Шоколад - Изненадващо може би за мнозина от пристрастените към шоколадите, те могат да бъдат безпроблемно за здравето консумирани дори до две години след изтичане на срока им на годност, но при условие, че опаковката не е била отваряна, пише Actualno.com. Ако е еднократно нарушена, то гаранционният срок се съкращава наполовина. Не е за вярване, но тези храни нямат срок.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на тези служители
ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на...
НСО с позиция срещу твърдения на Денков: Охраната не му била отне...
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% преднина пр...
БНБ: Външният дълг на България нарасна с над 160 млн. евро за год...
Главчев с важна среща, разговаря с представители на Националния с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).