Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ето колко е пораснало едно от разменените бебета
Автор: Екип Varna24.bg 11:51 / 31.03.2023Коментари (0)1823
Разследването за разменените бебета в столичната болница "Шейново" се размотава. Заедно с това адвокатите на двете пострадали семейства, прокуратурата и самата болница развиват различни и понякога взаимно изключващи се тези за случилото се и последствията от него. Кашата е пълна и не е ясно дали и кога предстои изясняване.

Казусът върви към своя край, оптимист е адвокат Стойков, който е защитник на едната майка. От Районната прокуратура съвсем не са толкова обнадеждени, а "Шейново" окончателно се отметна от признанието си, че грешката е тяхна, и така индиректно обвинява майките.

"Очаквам другата седмица наказателното производство да свърши и с адвокат Мангъров, който представлява другата майка, да се запознаем с материалите по делото", заяви защитникът Стойков.

От Районната прокуратура обаче никак не са обнадеждени, защото по техни данни наказателното производство все още е при разследващите, а кога ще стигне до наблюдаващия прокурор и дали това ще е скоро, не е никак ясно.

"Разследването, което се води за размяната на бебетата, е срещу неизвестно лице, предполагам, че то ще приключи със становище, че няма престъпление. Това, което ми направи впечатление, е изказването на адвоката на АГ "Шейново" Вили Костадинова. Тя твърди, че бебета не са разменени в болницата, а някъде другаде. Тоест излиза, че от болницата изведнъж обвиняват двете майки в това престъпление, за което ние съдим тях, което е недопустимо. Но това е друга тема", коментира втрещен адвокатът на Севда Михайлова Тодор Мангъров пред "България Днес".

Ако наистина Районната прокуратура прецени, че няма достатъчно доказателства, които подкрепят твърдението, че бебетата са разменени в "Шейново" всичко може да рухне. Ако това стане, исковете на двете семейства за по 300 бона обезщетение ще отпаднат, поне докато това решение не се обжалва пред Софийската районна прокуратура и тя не стигне до извода, че престъпление има.

Според Вили Костадинова няма нищо доказано на 100%. Медицинските лица от "Шейново" са наказани след вътрешната проверка, но не заради абсолютно подкрепено с доказателства нарушение. Според адвоката на болницата няма как да бъде доказано къде точно са разменени бебета, дали в болницата, или някъде другаде.

Очевидно болница "Шейново" е получила юридическия съвет да обърне палачинката, защото в началото директорът на болницата д-р Румен Велев призна, че грешката е тяхна и че са разменени гривните на двете майки и децата им.

Според адвокатите на майките новата позиция на болницата е шиканиране, за да се забавят процесът и разследването, което уж е на път да приключи.

"Технически е невъзможно бебетата да са разменени някъде другаде освен в самата болница. Участието на замесените медицински лица вече е доказано. Имаше и наказани. Новите версии сега се пускат, защото от болницата отказват споразумение и искат делото да се точи дълго в съда. Процесът ще тече минимум 2 години, ако не и повече", категоричен е адвокат Мангъров.

Прецедентът с разменените бебета разтърси страната в края на декември миналата година. Кашата в АГ "Шейново" започва, когато една от майките се усъмнява, че детенцето не е нейно, след като го гледа вече два месеца. Родилката не вижда никаква визуална прилика на момиченцето нито със себе си, нито с мъжа си. Това кара жената да направи ДНК тест на бебенцето и най-големите й страхове се оказват истина - детето е чуждо! Когато се отърсва от ужасяващото разкритие, младата жена сигнализира на софийската болница, където е родила. От АГ-то започват моментална проверка и установяват грешката, която са направили.

Установено е, че номерът на гривничката, която се поставя на детето при раждане, не съответства на номера на майката. Така се прави заключението, че две бебета, родени по едно и също време, са разменени и са дадени на грешните родители. Ден по-късно изпълнителният директор на акушеро-гинекологичната болница д-р Румен Велев информира, че на базата на вътрешна проверка в болницата вече има наложени три дисциплинарни наказания заради разменените бебета. След известно време майките се срещнаха и си размениха бебетата пред погледите на техните адвокати.

Защо "Шейново" се отметна от думите си и как ще обяснява наказаните медицински лица и установените грешки с гривните на майките и на бебетата, щом се стигне до съд, не е ясно. Адвокатите смятат, че делото ще се точи с години, но са категорични, че ако в България не стане нищо, отиват в Страсбург.

Севда показа пеленачето

Майката на едно от разменените бебета Севда Михайлова показа за първи път истинското си дете. Тя публикува снимка, придружена с текст: "На мама сърцето". Видно от кадъра, момиченцето е с тъмна коса и кафяви очи, за разлика от русото и синеоко дете, което тя гледа като свое над 4 месеца.



Още по темата: общо новини по темата: 56
05.03.2024 »
05.10.2023 »
04.10.2023 »
03.10.2023 »
03.10.2023 »
02.10.2023 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: