Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ето по какви задачи ще работят четвъртокласниците на НВО тази година
Автор: Екип Varna24.bg 14:39 / 25.05.2022Коментари (0)605
©
архив, илюстративна снимка
Задачи, които изискват творчество и логическо мислене, са включени в тестовете на националното външно оценяване за IV клас на 26 и 27 май, както и през предишните години. Очаква се на изпитите по български език и литература в четвъртък и по математика в петък да се явят почти 58 300 четвъртокласници в 1 751 училища, съобщиха от МОН. 

И тази година изпитът по български език и литература е от три части. В първата децата трябва да се справят с аудиодиктовка с обем до 60 думи. Чрез нея се проверят техните умения за прилагане на изучени правописни правила и за графическо оформяне на началото и края на изречението. Към диктовката четвъртокласниците ще решават също 10 езикови задачи с избираем отговор.

Втората част от изпита включва текст за четене с разбиране и 10 тестови задачи към него - с избираем и със свободен отговор. При отворените въпроси учениците трябва да дадат кратък отговор с цитат от текста или със свои думи.

Третата част е задачата за създаване на собствен текст. От учениците се изисква да създадат самостоятелно текст от няколко изречения, като покажат умения за смислово единство, езикова свързаност на написаното и творческо и оригинално мислене.

При теста по математика също няма промяна спрямо миналата година. Изпитът се състои от 25 задачи, 18 от които са с избираем отговор. Пет задачи изискват кратък свободен отговор, има и една текстова задача с практическа насоченост. От децата се очаква да прилагат алгоритмите за събиране, изваждане, умножение и дeлeние, да работят с мерните единици, да познават геометричните фигури и техните елементи, да описват ситуации от реалния свят с математически модели.

Освен прилагане на изученото учебно съдържание, решаването на текстовите задачи предполага и изява на личностни качества - логическо мислене, съобразителност, наблюдателност.

Максималният брой точки на всеки изпит е 100. Той се преобразува в оценка.

Изпитите започват в 10 ч., а дните, в които се провеждат, са учебни. При необходимост всяко училище може да прави разместване в седмичното разписание, за да осигури по-добра организация. Около 17 000 квестори ще следят за реда и спокойното протичане на националното външно оценяване. Учениците пишат с черен химикал върху отделна бланка, която след това се сканира и оценява в електронна среда.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: