Ето през кои гранични пунктове може да се влезе в България със задължителен PCR тест

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
21:54 / 17.02.2021
1729
Редът и условията за влизане, транзитно преминаване и престой в Република България се извършват съгласно Заповед № РД-01-105/16.02.2021 г. на министъра на здравеопазването,  във връзка с Решение № 72 на МС от 26 януари 2021 г. за удължаване срока на обявената извънредната епидемична обстановка.

До 30 април 2021 г. всички лица, на които е разрешено влизането, се допускат на територията на Република България след предоставяне на документ, показващ отрицателен резултат на PSR тест за Covid-19, направен до 72 часа преди пристигането в страната.

Документът трябва да съдържа имената на лицето, съгласно документа за самоличност, с който пътува, данни за лабораторията, извършила изследването (наименование, адрес или други данни за контакт), дата, на която е извършено изследването, изписани на латиница метод (PCR) и отрицателен резултат (Negative).

Изключение от изискването се допуска по отношение на водачите на автобуси, извършващи международен превоз на пътници; водачите на товарни автомобили, които извършват или приключват международен превоз на товари и стоки при влизане на територията на Република България; членовете на екипажите на плавателни съдове; членовете на екипажа на въздухоплавателно средство, което извършва полети от и до летища за обществено ползване на територията на Република България и лицата, ангажирани с техническо обслужване на въздухоплавателни средства; пограничните работници и лицата, които преминават транзитно през територията на Република България.

Изключение ще се допуска и за ученици и студенти, които живеят в Република Гърция, Република Турция, Република Сърбия, Република Северна Македония и Румъния и пътуват всекидневно или най-малко веднъж седмично до Република България с цел обучение, както и ученици и студенти, които живеят в Република България и пътуват всекидневно или най-малко веднъж седмично до посочените 5 съседни страни с цел обучение.

Влизането на гражданите, за които е задължително представяне на PSR тест, ще се осъществява през следните гранични контролно-пропускателни пунктове: ГКПП "Аерогара Бургас“; ГКПП "Аерогара Варна“; ГКПП "Аерогара Пловдив“; ГКПП "Аерогара София“ (Терминал 1 и Терминал 2); ГКПП "Пристанище Бургас“; ГКПП "Пристанище Варна“; ГКПП "Видин“; ГКПП "Оряхово“; ГКПП "Сомовит-Никопол“; ГКПП "Русе“; ГКПП "Дуранкулак“; ГКПП "Връшка чука“; ГКПП "Калотина“; ГКПП "Гюешево“; ГКПП "Кулата; ГКПП "Илинден“; ГКПП "Маказа“; ГКПП "Капитан Петко войвода“; ГКПП "Капитан Андреево“; ГКПП "Лесово“; ГКПП "Малко Търново“.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства, които не представят документ, показващ отрицателен резултат от направен до 72 часа преди влизането в страната PSR тест за Covid-19, се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава.

Директорът на съответната РЗИ може да отмени издаденото предписание за поставяне под карантина при представяне на документ, показващ отрицателен резултат на PCR тест за наличие на Covid-19, проведен до 24 часа от влизането в страната.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Национални новини:
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...
По празниците на АМ "Хемус": До 3 май ще е двупосочно движението ...
Варненци: Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния сп...
Георг Георгиев: Родствените връзки на ПП и техните семейни реализ...
Гарантират ти 3 000 лева заплата – няма кандидати


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).