Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ето защо нашенци се втурнаха да купуват злато от Одрин
Автор: Екип Varna24.bg 09:25 / 05.04.2022Коментари (0)3549
©
Туристите от България все по-често поглеждат към златото и си купуват накити от Одрин, това разкрива местен собственик на магазин за бижута.

"Търсенето  на злато е голямо, българите са много активни на този пазар. Купуват с инвестиционна цел, един вид защита срещу инфлацията. Изненадан съм от толкова много клиенти, някои от които идват и купуват 100 грама злато“, твърди Рахми Джомерт, цитиран от местни медии.

Цените на златото в Турция и България почти не се различават, но въпреки това одринските златари отчитат ръст в продажбите.

"Преди купуваха 14-каратово злато за подаръци, по специални поводи. Сега искат 22 карата, инвестират парите си в злато“, казва Рахми Джомерт. Според него, българинът обича бижутата, а в началото на април има покупки за абитуриентските балове.

"Ние, турците, приемаме златото основно като инвестиция, докато българите обичат бижутата, после подаряват и накрая е инвестицията с алтъни“, констатира търговецът на златни накити.

"Златото навсякъде е с еднаква цена, борсовата. Но има нашенци, които купуват на едро и получават отстъпка. Говоря за минимум 500 грама. Тогава си струва. Има някои късметлии, които случват на промоции, така нар. "моментни намаления“. Други пък купуват, мислейки, че щом всичко в Одрин е по-евтино, златото също ще е на сметка, но реално не е така, дори има дни, в които в България е по-изгодно. Има и познавачи, които харчат само заради хубавата изработка“, коментира пред 24rodopi.com кърджалиец, които от години купува злато от Турция с цел препродажба у нас, по повод публикацията ни "В края на седмицата: Колко килограма злато "пътуват“ от Одрин за България“.

На граничния пункт "Капитан Андреево“ пък зачестиха случаите на открити значителни количества контрабандно злато. Близо седем килограма златни накити бяха открити от митничари при три проверки на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" в края на март. Ювелирните изделия са на обща стойност 826 597 лева, сочат данните на агенция "Митници" в Свиленград.

Най-голямото количество – 5446,1 грама злато на стойност 686 208 лева, е открито в лек автомобил. В лек автомобил с българска регистрация са открити бижута с тегло 587,70 грама на стойност 54 068 лева. В друг случай  са иззети 938,28 грама златни накити на стойност 86 321 лева. Един град е оценен на 92 лева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: