Ето защо оправдаха Йоан Матев за убийството в Борисовата градина

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
22:25 / 25.01.2022
1053
Софийският градски съд публикува мотивите, с които бе оправдан Йоан Матев за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 година.

По делото имаше само косвени доказателства, а едно от основните - ножът, с който се твърди, че е извършено престъплението, беше намерен близо две години по-късно. Така на 12 март 2021 г. Матев беше оправдан.

Софийската градска прокуратура поддържа, че обвинението на подсъдимия в извършване на убийство, извършено по особено мъчителен за жертвата начин, е доказано, като смъртта е от свидетелските показания на пристигналите на място свидетели, родителите на жертвата, протоколът за оглед на местопрестъплението и съдебномедицинската експертиза. Акцентира се върху това, че времето на деянието е установено до по-малко от минута в 11:43 часа на 02.06.2015 г., като подсъдимият е заснет на няколко метра от местопрестъплението от охранителна камера на паркинга на БНР, припомня БНТ.

Защитникът на Матев поддържа, че не е доказано авторството на деянието. Не се отрича смъртта на Георги Игнатов и се поддържа, че виновният не е Йоан Матев, а намирането на истинския виновник е в интерес на обществото. Излагат се доводи, че разпознаването на подсъдимия на видеозаписите не е категорично; че е налице разминаване в часовото време на появата на заснето бягащо момче в записа и часа на убийството, че дори относно идентичността на оръжието на убийството няма достатъчна сигурност.

Според мотивите на съда съгласно чл. 303, ал. 1 НПК присъдата не може да почива на предположения, и следователно трябва да отразява логически такава съвкупност от доказателства, която да води само до един възможен извод - че подсъдимият е извършил описаното в обвинителния акт деяние.

Според СГС в този случай обвинението се базира на косвени доказателства, при които осъдителна присъда може да се постанови според закона тогава, когато събраните по делото косвени доказателства се подкрепят помежду си по такъв начин, че водят до система от логически заключения, която води до единствения възможен извод, че подсъдимият е извършител на деянието.

Виж коментарите (0)

Още по темата (30):
13.06.2023 Матев, осъден за убийството в Борисовата, вече е в Софийския затвор
13.06.2023 Роднина на убития в Борисовата градина: Наказанието очевидно е неадекватно
12.06.2023 Йоан Матев е осъден окончателно за убийството в Борисовата градина
16.05.2023 Очаква се окончателното решение на ВКС по делото срещу Йоан Матев
26.10.2022 Чичото на убития в Борисовата градина Георги: 6 години и половина са нищо за това престъпление
25.10.2022 Решиха съдбата на убиеца Йоан Матев 
Още новини от Национални новини:
Управител на хотел на първа линия в Слънчев бряг: Нямахме избор, ...
Експерт: Харчим повече. Морето много интензивно почна да работи
Очаква ни слънчева неделя 
Цветница е!
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).