Ето защо сиренето, кашкавалът и киселото мляко вече не са същите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
08:39 / 02.10.2017
2346
През последните години проблемът с липсата на желаещи да работят в млекопреработването се задълбочава. Според производители навлизането на дуалното обучение може да накара повече деца да изберат професията - технолог, предава БНТ. Йордан Илиев, технолог в мандра: "Просто се принуждаваме да взимаме и обучаваме, което води до загуби, до лоша продукция. Киселото мляко вече не е толкова кисело, казват потребителите. 

Технолози обясняват разликата с промяна в метода на производство и употребата на некачествен фураж. Илиев добавя: "На новите въведения, на новите видове закваски, които не са толкова кисели. Примерно за киселите млека, имитиращите продукти, които нямат специфичния вкус на кашкавал и на сирене". 

Стане ли дума за домашно приготвено кисело мляко, повечето рецепти, вместо готова закваска, включват вече квасено кисело мляко. Според производители на мая и закваски технологията може да е опасна за здравето. Димитрина Трендафилова, фирма за производство на органопрепарати, мая и закваски:

"Хората обикновено смятат, че трябва да спазват българската традиция и вземат от предходното кисело мляко и тогава подквасват. Ние даваме предпоставка на патогенните микроорганизми да се размножават и да спират развитието на добрата микрофлора и това води до понижаване имунитета". 

За разлика от млечните продукти, вкусът на характерното за село Дерманци - млечно ястие "белият мъж" не се е променило през годините. Намирането му е почти невъзможно. Може да го опитате само в дома на бабите от региона. Млечната каша получи поредната награда в Луковит на конкурса за най-вкусно ястие от мляко. Йорданка Тодорова, село Дерманци: "Преди години, когато са пасли навън животните то просто прави конци. Сега не е така на конци. Променила се е гъстотата на млякото, понеже е с химикали". 

Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на тези служители
ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на...
НСО с позиция срещу твърдения на Денков: Охраната не му била отне...
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% преднина пр...
БНБ: Външният дълг на България нарасна с над 160 млн. евро за год...
Главчев с важна среща, разговаря с представители на Националния с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).