Евгений Дайнов: Над главата на Бойко Борисов надвисват рискове

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:13 / 31.08.2023
1073
"Истинско двувластие е имало в българската история и това е опасно състояние, които обозначава, че на всяко ниво на вземане на решения имаш два центъра, които излъчват заповеди и изпълнителите се чудят на кого да се подчинят. "Това каза пред БНР проф. Евгений Дайнов, преподавател по политически науки в НБУ.

"Може би президентът е вече на ръба на разрушително, противоконституционно поведение", заяви Дайнов, който вижда "все по-неприлично заяждане с легитимно съставеното правителство".

"Румен Радев се отклонява от умереното поведение и непрекъснато изостря настроенията, опитва се да изостря несъгласия, за да ги доведе до някакъв сблъсък."

На всички български президенти, които са влизали във втори мандат, е започнала да им отеснява дрехата, смята Евгений Дайнов. По думите му "разбирали са, че нямат достатъчно власт, за да оставят своя отпечатък върху събитията" и е имало и други подобни случаи, но опитът на сегашния президент е "най-невъзпитаният".

"Очевидно го дърпа към връщане на тази ситуация, която той смята за нормална – той да заповядва, другите да козируват", посочи още той.

Според Дайнов президентът е носител на "обречен политически проект", който определи като антиевропейски и антидемократичен и добави, че негови изразители у нас освен него са още БСП и "Възраждане".

Рейтингът на държавния глава не е реален, той е "митологичен" и "психологически", "закачен за поста" и не преминава в политически партиен рейтинг впоследствие, отбеляза политологът. Той предположи, че Радев може да е "обмислил вече как да заобиколи този капан", но "не го е измислил".

"От много месеци е ясно, че Бойко Борисов е попаднал в ситуация, в която няма особено голям избор какво да прави. Единственият му реален избор е да се скрие зад ПП и ДБ и да казва – аз съм европеец, не съм оня. Времето на разюздания антидемократ свърши. Той няма друг ход, освен да е в подчинено положение. В партията, която е свикнала да бъде предводител, не са доволни, че са в слугинско положение", коментира Дайнов. Заради това и според него периодично Борисов вдига "антиправителствена шумотевица" и изпълнява сложен танц, но "няма обективен интерес да разрушава управлението".

"Сенчестата, тъмната страна на политическите му действия се върна да го преследва", изтъкна преподавателят по повод завръщането на Васил Божков и показанията, които той дава срещу Бойко Борисов.

"90-арските баланси и равновесие приключиха. Над главата на Бойко Борисов  надвисват рискове."

Виж коментарите (1)

Още по темата (1531):
29.04.2024 НСО с позиция срещу твърдения на Денков: Охраната не му била отнемана, имал осигурен транспорт
09.04.2024 Делян Добрев направи тежка равносметка на кабинета "Денков": Искат още. Не просто искат - тръшкат се за още!
08.04.2024 Мария Габриел на прощална среща с посланиците: Благодаря за подкрепата
08.04.2024 Николай Денков пред посланици: Корупцията в България е свързана с Русия
07.04.2024 Контрера за ПП: Тези хора сега показват как управляваха и как смятат да управляват, ако съберат гласове - с лъжи
05.04.2024 Предлагат една професия да се превърне в саморегулираща се, но се повишават изискванията
Още новини от Национални новини:
МОН обяви по-ранен край на учебната година за хиляди ученици!
Министърът на финансите с участие в редовното заседание на Съвета...
Край на рекламата на хазарт: Законът е обнародван в Държавен вест...
Конституционният съд даде старт на делото за проблемите на енерги...
БНБ с притеснителни данни за хората с много пари
Кандидат-депутатите мъже са два пъти повече от жените, бюлетините...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).