Евродепутат: Македонци с български произход сеят омраза

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:49 / 25.11.2019
1013
Сред македонците, получили българско гражданство, има такива, които се нареждат в челните редици на тези, които сеят омраза срещу България. Това мнение изрази евродепутатът Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ).

В официалния си профил във фейсбук той призова институциите да вземат отношение към такива случаи. Ковачев разкри, че още през март е изпратил до българското Народно събрание и до Министерство на правосъдието с предложение да се оповестят публично лицата, които имат български паспорти и "които се ангажират в сеене на омраза спрямо България или в действия на партии и организации, насочени срещу българската история и национална идентичност". 

Ето какво пише Андрей Ковачев:

"В момента има над 150 000 граждани на Република Северна Македония, които имат българско гражданство или са в процедура на придобиване на такова. Това е станало на базата на доказване на български произход по възходяща линия - да са потомци на българи и на базата на декларация за българска идентичност. Всъщност, всички тези хора са декларирали, че се чувстват етнически българи и че техните родители и пра-родители също са етнически българи.

Сред тези наши сънародници има много бивши и настоящи политици, бивши премиери, бивши и настоящи министри, кметове, народни представители от предишни и настоящия парламенти (някои от които са гласували срещу Договора за приятелство с България!), членове на ръководството на двете големи партии, дипломати, бизнесмени, водещи журналисти, университетски преподаватели, техните семейства и много др. Далеч съм от илюзията, че всички тези хора са искрени в своята българска принадлежност. Някои от тях дори се нареждат в челните редици на тези които сеят омраза срещу България.

Колкото и да ми е странна тази шизофрения, тя е факт. Всичките обаче изпитват неистов страх от това да се разбере публично, че са взели български паспорти, като са се самодекларирали в официален формуляр и с подпис за българи. Това за мен е недопустимо! Призовавам българските институции да оповестят публично лица, които са придобили българско гражданство и които се ангажират в сеене на омраза спрямо България или в действия на партии и организации насочени срещу българската история и национална идентичност. Трябва да се сложи край на тази шизофрения!

Още през март месец тази година съм изпратил до българското Народно събрание и до Министерство на правосъдието подобно предложение! За съжаление без отговор!? Сега ще го подновя още по настоятелно!.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).