Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Евродепутат от Варна: Ще се боря за общоевропейски контролен орган за храните
Автор: Пламена Николова 09:03 / 25.04.2019Коментари (0)1622
©
Ще се боря за общоевропейски контролен орган за храните, защото само така може да се прави адекватна съпоставка на продуктите в отделните държави в ЕС и да се противодейства на дискриминационните практики на мултинационалните компании. Така, отчитайки дейността си през изминалия мандат, варненският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев коментира ангажимента си да продължи борбата срещу двойните стандарти при храните в Източна и Западна Европа. "Санкциите за установените нарушения вече ще са минимум 4% от годишния оборот на съответните производители в страните-членки или не по-малко от 2 млн. евро, когато няма информация за оборота.

В приетото в ЕП през последната седмица законодателство за защитата на потребителите за първи път има отделен текст, свързан с двойните стандарти при храните. Това е стъпка напред, но не е достатъчна за голямата промяна, която искаме да постигнем, защото в директивата се говори за "значителни" разлики в качеството. Като юрист добре съзнавам, че думата "значително" е вратичка в закона, тъй като липсват обективни фактори за определяне на разликите", обясни Емил Радев. Той отчете като решителен напредък извоюваната заедно с колегата му в ЕП Андрей Новаков пилотна програма с бюджет от 1,3 млн. евро, с които да се подпомогне провеждането на мащабни изследвания за качеството на храните и да се организират информационни кампании за наличието на подвеждащи и нелоялни търговски практики.

"В началото на мандата ЕП дори отричаше да има двоен стандарт при храните в Източна и Западна Европа, но в резултат от усилията, които положихме, само до няколко месеца програмата реално ще функционира в интерес на милиони потребители в ЕС", изтъкна Радев.

Той посочи като голям успех за европейските граждани премахването на апостилите и нуждата от легализация на официални документи в ЕС като актове за раждане и смърт, удостоверения за брак, семейно положение, развод, осиновяване и др. "Спестихме на хората до 100 евро на документ. Активно работих за тази промяна и ще настоявам приложното поле на регламента да се разшири, така че да обхване и дипломите. Пред образованието и науката в Европа не трябва да има граници, затова ще настоявам за автоматично взаимно признаване на дипломите и удостоверенията за квалификационните степени в ЕС", поясни Емил Радев.

Сред акцентите в работата си той посочи и усилията да се сложи край на "вечните длъжници". "България остана единствената в ЕС, която няма механизъм за освобождаване на физическите лица от дългове. Дори след смъртта на длъжника продължават да се трупат лихви за наследниците му. По мое предложение в директивата за процедурите по несъстоятелност се призовава за въвеждане на правила за освобождаване на потребителите от дългове, каквато възможност има и за бизнеса", обясни Радев, който работи последователно по темата вече около 10 години.

Варненският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП отново настоя за приемането на България в Шенген. "Вече 8 години изпълняваме всички изисквания, но поради вътршнополитически разногласия на някои държави-членки оставаме извън Шенгенското пространство. На практика ние прилагаме шенгенското законодателство, но все още не сме пълноправен член", уточни Емил Радев. Той припомни усилията, които през мандата си в ЕП е положил за включването на България в Европейската гранична и брегова охрана. "Първоначалното законодателно предложение предвиждаше тя да действа по шенгенските граници, което щеше да ни направи буферна държава, но успяхме да извоюваме европейска подкрепа за защита на българските граници и справяне с миграционния натиск", отбеляза Емил Радев.

Като тежка лична битка в ЕП той определи борбата срещу насилствените осиновявания на българчета в страни като Великобритания. В отговор на поставените въпроси Радев, който е инициатор за създаването на зоополиция в България, потвърди ангажимента си към темата за благосъстоянието на животните. "На практика съм единственият български евродепутат, подписал споразумението за подкрепа на тази кауза през следващия мандат, защото вярвам, че не трябва да толерираме насилието над животни. Рано или късно то се прехвърля и върху хора", категоричен бе Емил Радев.

Той обърна внимание и на други знакови за работата му инициативи, свързани с реформите в правосъдието, мерките срещу организираната престъпност и прането на пари, законодателните промени, улесняващи и ускоряващи процедурите за бизнеса. В заключение евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП подчерта, че винаги е търсил консенсус по приоритетните за България теми сред колегите си от останалите политически групи. "Убеден съм, че именно това е пътят към постигането на големите успехи в интерес на България", заяви Емил Радев по повод изминалия мандат в ЕП.

На отчета му пред медиите присъства и областният координатор на ГЕРБ и кмет на морската столица Иван Портних, който също открои важни аспекти от активната работа на евродепутата в подкрепа на България и в частност на Варна и даде примери за успешното сътрудничество през годините.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лоша инфраструктура във Варна
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: