Евродепутати: Арестът и обискът на Борисов са в разрез със закона

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
17:30 / 24.03.2022
1295
Задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, както и обиските в домовете им, са в разрез с върховенството на закона.

Това е заключението на евродепутатите, участвали в проучвателна мисия в България, съобщиха от пресцентъра на групата на ЕНП в Европейския парламент. Евродепутатите Моника Холмайер - председател на Комисията по бюджетен контрол и Йерун Ленарс - говорител на Групата на ЕНП в Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи се срещнаха в понеделник у нас както с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, така и с главния прокурор Иван Гешев, премиера Кирил Петков и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Заключението им е, че задържанията и обиските не са в съответствие със законодателството и с върховенството на закона, подчертават от ЕНП.

Евродепутатите ще зададат въпроси на Европейската комисия, свързани със законосъобразността на случилото се.

“Не е добре, ако някой се опитва да наруши законодателството и после да каже: “Нарушавам законодателството, нарушавам върховенството на закона, защото искам да защитя върховенството на закона." Ако искаме да защитим върховенството на закона всички ние трябва да действаме в съответствие с върховенството на закона", каза Моника Холмайер и добави, че е била смаяна от факта, че човек, обвинен в сериозни престъпления, се явява свидетел. “Трите задържания и обиските не бяха в съответствие с върховенството на закона на Европейския съюз, не бяха в съответствие с българското законодателство", подчерта Холмайер.

Йерун Ленарс също потвърди незаконосъобразността на задържанията и обиските и каза, че е имало нужда събраната от евродепутатите информация да бъде оценена и обсъдена в Брюксел.

“Една политическа сила в правителството се опитва да унищожи опозицията и да каже, че предишното правителство е виновно за корупцията", добави Моника Холмайер.

Двамата евродепутати обявиха също, че Европейската прокуратура трябва да работи спокойно и без намеса от страна на българското правителство.

Виж коментарите (1)

Още по темата (181):
12.12.2023 Прекратиха разследването, по което задържаха Борисов и Горанов - нямало доказателства
21.03.2023 Държавният департамент смята ареста на Борисов за незаконен, зове за действия срещу "Възраждане"
31.12.2022 Съдът реши окончателно: Арестът на Горанов на 17 март е незаконен
16.11.2022 Севдалина Арнаудова иска да съди "Продължаваме промяната"
01.11.2022 Обрат: Арестът на пиарката на Борисов - Севделина Арнаудова е незаконен
18.10.2022 Арестът на Севдалина Арнаудова е законен
Още новини от Национални новини:
Производител: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а ...
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
Експерт посъветва: Не бързайте със смяната на зимните гуми
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения. Щ...
Две години по-късно: КЗК ни обясни защо се стигна до бой за олио ...
Лековит извор, за който от векове се носят легенди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).