Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Евродепутати: В България трябва да има опростяване на управлението и контрол на средствата от ЕС
Автор: Екип Varna24.bg 21:20 / 13.04.2022Коментари (0)1073
© Sofia24.bg
Пресконференция на членове на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент се проведе днес в Дома на Европа в София, предаде репортер на Sofia24.bg. Членовете на Комисията по бюджетен контрол (CONT) Томаш Здеховски (ЕНП, Чехия), Цветелина Пенкова (С&Д, България), София ин'т Велд (Renew, Нидерландия), Виола фон Крамон-Таубадел (Зелените/ЕСА, Германия), Йоахим Кус (ИД, Германия), Ришард Чарнецки (ЕКР, Полша) и Андрей Новаков (ЕНП, България) като придружаващ член, заедно с представители на Европейската комисия и Европейската сметна палата бяха на работно посещение в България между 11 и 13 април.

Целта бе проучване на фактите във връзка с обвиненията в корупция и злоупотреби с публични средства в България с потенциално отражение върху финансовите интереси на ЕС.

Нужно е опростяване на управлението и контрол на средствата от ЕС, ако някой твърди противното – това не е така, каза пред журналисти Томаш Здеховски, депутат от Европейския парламент от групата на ЕНП, член на Комисията по бюджетен контрол и ръководител на делегацията.

Очакваме реални промени в работата на съдебната власт и в работата на прокуратурата, но досега няма някакви видими резултати, заяви той.

Обсъдихме управлението на европейски проекти. Повторихме, че борбата с корупцията е дългосрочен процес, промяната няма да настъпи лесно. Нужен е добър анализ на управлението на евросредствата, посочи още Здеховски.

Доволен съм, че започнахме този разговор. Важно е да не сте по-големи бюрократи от Брюксел. Говорихме за завишаването на цените на много артикули и дейности, за да стигнем дотам, че да се плащат няколко пъти по-високи цени, отколкото в Унгария или Нидерландия. Трябва да има само един закон и той да е за всички, независимо дали говорим за богаташ или за беден човек, каза  евродепутатът.

Говорихме в по-общ план за корупция в общините. Имаме данни, но не можем да ви дадем само един пример, защото има доста примери. Нямаме конкретика, защото този въпрос се отнася за проверяващите органи тук и за прокуратурата в Брюксел, посочиха евродепутатите от делегацията в отговор на конкретни въпроси за корупция.

Евродепутатът Цветелина Пенкова каза, че делегацията е разгледала общата картина и системната злоупотреба с европейски средства при проекти с обществени поръчки, свързани с инфраструктурата и в строителния сектор, както и в проектите за къщи за гости. Обсъден е проектът за ремонт на "Ларгото" в София, както и казусът с къщата в Барселона. Следващият път, когато дойдем, ще контролираме много проекти, за да видими къде има напредък и къде проблеми. Планираме следващата си мисия възможно най-бързо, допълни тя.

Евродепутатът София ин'т Велд посочи, че е била в страната ни през септември по същите въпроси, но с друга мисия. Има неща, които не са се променили, каза тя. Изразихме притеснения, че от страна на прокуратурата нямаме усещането за съществен напредък. Има вражда между главния прокурор и правителството. Не става въпрос за фигурата на главния прокурор, а системата да работи. Има съпротива от страна на някои органи и нашите притеснения остават и сега.

Видяхме се с премиера Кирил Петков и се запознахме с новото му виждане за борбата с корупцията, както и с позицията на различни парламентарни групи по темата, каза Томаш Здеховски.

Европейските средства, ползвани от България, по-никакъв начин не са застрашени, заяви Цветелина Пенкова. Ние се запознавахме със стари случаи на злоупотреби. Нужна е промяна и в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), защото няма ефект от дейността на комисията", посочи тя. 

Това не е обичайна делегация на ЕП - не посетихме нито едно място, построено с европейски средства, каза Андрей Новаков, евродепутат. Европейското финансиране не застрашено, защото още не е получено. Европейските институции са залети със сигнали от България, но няма реакция на тези институции, каза Новаков. 

По темата с къщата в Барселона разбрахме, че разследването продължава от европейски институции и ще има информация след десетина дни, каза Здеховски.

Ще напишем подробен доклад с препоръки към ЕК и към европейските институции за резултати. Българската система обаче трябва да си свърши работата, слабо
то звено е съдебната система и прокуратурата, каза още София ин'т Велд.

Посещенията на комисията са регулярни. Ние се борим срещу разхищенията с европейски средства в различни страни и го правим отдавна заедно с ОЛАФ. Предстоят посещения в Кипър и Нидерландия, ще има мисии в Унгария и Турция, каза Здеховски, но обеща възможно най-бързо да бъде посетена България отново.

Средствата в проектите за къщи за гости, където бяха открити нарушения, се възстановяват не от крайния бенефициент, а от джоба на данъкоплатеца. Целта е да плаща нарушителят, а това трябва да се уреди тук, в България, казаха още евродепутатите. Всички бенефициенти по проекти с къщи за гости с открити нарушения са дадени на НАП за принудително изземане и събиране на парите, посочи Андрей Новаков.

Най-общо казано вашите пътища може да са много евтини, но ако проектът се съфинансира с европейски фондове, изведнъж цената става висока. Това го обсъдихме с неправителствени организации и говорим за периода от 2004 година досега, каза  деховски. Липсата на разследвания и на прокурорски действия е проблемът в България, заяви той.

Делегация на европарламента, заедно с представители на Европейската комисия и Европейската сметна палата, бяха на работно посещение в България между 11 и 13 април, с цел проучване на фактите във връзка с обвиненията в корупция и злоупотреби с публични средства в България с потенциално отражение върху финансовите интереси на ЕС.

Работната програма на делегацията включваше срещи с министър-председателя Кирил Петков, със заместник министър-председателя по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, заместник-министъра на земеделието Момчил Неков, главния прокурор Иван Гешев, както и с висши държавни и правителствени служители, които са пряко или косвено свързани с администрирането и управлението на европейските фондове в България, включително от Министерството на вътрешните работи, Народното събрание, Изпълнителната агенция, отговаряща за одита на средствата от ЕС, Сметната палата, ИСУН 2020, Националното сдружение на общините, с представители на организации на гражданското общество, разследващи журналисти.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: