Евродепутати искат еднакви закони за защита на животните в ЕС

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:09 / 26.11.2015
837
Евродепутатите Емил Радев и Владимир Уручев са сред съвносителите на приетата днес от Европейския парламент резолюция. С нея се призовава Европейската комисия да изготви нова и по-амбициозна стратегия за защита и хуманно отношение към животните за периода 2016-2020 г., която да запълни празнотите и да надгради постигнатите досега резултати.

Съществена част от новата стратегия е настояването на депутатите за създаване на хармонизирана и всеобхватна законодателна рамка на ЕС за хуманно отношение към животните. Целта е тя да обхваща различните аспекти на законодателството, в това число здраве на животните, зоотехнически условия, биологично производство и официален контрол.

В резолюцията си Европейският парламент призовава още за по-строг контрол в държавите-членки върху прилагането на законодателството, свързано със защитата и хуманното отношение към животните. 

В тази връзка евродепутатът Емил Радев - член на интергрупата за защита на животните, подчерта, че в новата стратегия Комисията трябва на първо място да засегне и уреди редица важни въпроси относно специфични видове животни като домашните любимци, проблемите свързани с тяхната регистрация и идентификация, както и нарастващата нужда от разработване на план за действие във връзка с търговията и трафика с екзотични и диви животни и благосъстоянието на животните, държани в плен и в циркове.

"В някои държави-членки тези въпроси са уредени в по-малка или по-голяма степен, но докато липсва единно и хармонизирано европейско законодателство всички казуси, свързани с благосъстоянието на животните, ще търпят различна интерпретация, която в края на краищата ще доведе единствено до правна несигурност. Това от своя страна би донесло загуби - загуби за европейската конкурентоспособност, за общественото здраве, както и за здравето и благосъстоянието на самите животни", коментира Емил Радев.

Евродепутатът Владимир Уручев - член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, подчерта необходимостта от въвеждане на рамково законодателство на европейско ниво, за да се засили общото разбиране за хуманно отношение към животните. 

"Европейско законодателство в тази сфера не само ще засили конкурентоспособността на вътрешния пазар, но и ще даде ясен сигнал към търговските партньори от трети страни да спазват еквивалентни стандарти по отношение на внасяните животни и продукти", допълни още той. Според Уручев високото ниво на европейските стандарти за хуманно отношение към животните е пряко свързано с качеството на продуктите от животински произход, а оттам и с доверието на потребителите.

Евродепутатите обърнаха внимание и на ролята на Общата селскостопанска политика за осигуряване на подходящо финансиране за дейности, свързани с хуманното отношение към животните, за да се предотврати пренасочване на производството и търговията към държави с по-ниски стандарти в тази сфера. "Необходими са допълнителни стимули по линия на ОСП за инвестиции в земеделските стопанства с оглед подобряване на хуманното отношение към животните. 

Това не само ще направи крайната продукцията по-конкурента на пазара, но и ще подобри положението на производителите във веригата на доставки", отбелязаха в заключение българските евродепутати.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Удължава се забраната за износ на инсулини с още месец
100-годишен данъкоплатец изуми най-големия шеф на НАП
Страшна катастрофа на магистрала "Хемус", има заклещени хора
Социалният министър с важна новина за модела на пенсионно осигуря...
Лияна Панделиева: Когато шефът на катаджиите ти обяснява, че "16 ...
БАН подкрепя вузовете: Качественото образование трябва да е нацио...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).