Евродепутатите от ГЕРБ-СДС предупредиха европейските лидери за черни списъци с включени граждани с българско самосъзнание в Сърбия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:19 / 12.08.2023
610
Евродепутатите от ГЕРБ-СДС предупредиха европейски лидери за наличието в Сърбия на потенциални черни списъци на книги и за възпрепятстването на сръбски гражданин с българско самосъзнание да внесе на територията на страната книга на български поет.

В писмо до докладчика на ЕП за Сърбия Владимир Билчик, до председателите на Европейската Комисия и Европейския Съвет, до еврокомисаря по разширяването и други евродепутати, се разказва случая с председателя на неправителствената организация “Глас" Александър Димитров.

Той не беше допуснат да влезе в Сърбия с три екземпляра от книгата “Елегии за краището" на Едвин Сугарев, въпреки че няма забрана за внасяне на тази книга. Димитров прекарал пет часа на ГКПП Рибарци - Олтоманци, но не получил документ за задържането на книгите.

“Самият аз съм написал увода за тази книга и знам, че в нея няма нищо провокативно. Книгата просто представя живота на хората в Босилеград и околностите през миналия век. Всъщност се фокусира върху критики към българските власти, а не към сръбските." каза евродепутатът Андрей Ковачев, който е и член на Комисията по външни работи на ЕП.

Това става и няколко дни след като сръбският външен министър Ивица Дачич заяви в телевизионно интервю, че в Сърбия няма българи. Това става въпреки официалното сръбско преброяване за 2022 г., организирано от сръбските власти, според което има 12 918 етнически българи в страната, но реалният брой вероятно е дори по-голям.

В писмото си евродепутатите от ГЕРБ-СДС подчертават, че е недопустимо за европейска държава в 21-ви век, още повече която кандидатства за членство в ЕС, да се държи като тоталитарен режим от средата на 20-и век.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Радев от Враца: Свободата не е традиция, а отговорност и саможерт...
Теодор Славев: Големият анализ показва провинциална дистанциранос...
Стефан Янев в Перник: Присъда за всички във властта е, че Българи...
Тежка катастрофа със загинал на Подбалканския път, майка с дете е...
ЦИК: Избирателите без право на евровот ще гласуват само на хартия...
Главчев свиква среща на министрите заради детската болница, ще ус...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).