Евродепутатът от Варна Емил Радев за Шенген: Ситуацията се усложнява за България и Румъния

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
18:50 / 06.12.2023
2161
Вече десета година стоим в тихо очакване да бъдем приети в Шенгенското пространство, въпреки че сме изпълнили и ние, и Румъния всички критерии да бъдем пълноправни членове. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" Емил Радев, заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент.

"Даже прилагаме цялото шенгенско законодателство, включени сме във визовата информационна система, Шенгенската информационна система, даже след приетото съвсем скоро досие за дигиталните визи България и Румъния ще могат след влизането в сила на този регламент, и да издават шенгенски визи", допълни той.

България на практика прилага всички мерки за охрана на границите, за опазване на Шенгенската пространство, но благодарение на вътрешнополитически причини заедно с Румъния не можем да бъдем пълноправни членове на Шенгенското пространство, категоричен бе той.

"И този път отново се сблъскахме с отказа на Нидерландия и на Австрия, и то обвързана само и само с вътрешнополитическа причина. В Нидерландия изборите бяха преди малко повече от десетина дни, видяхме че крайнодясната Партия е на свободата имаше широк успех. Днес е първото заседание на нидерландския парламент, виждаме, че все още няма мнозинство. Но така или иначе ситуацията се усложнява за България и Румъния, защото знаете, че крайнодесните са крайно недобре настроени за разширяването на Шенгенското пространство. В Австрия ситуацията е същата – предстоят на пролет избори, и за съжаление, крайнодесните и там набират голяма скорост. И именно поради това и втвърдяването на позицията на управляващите в момента в Австрия, като темата за миграцията се е вдигнала като една от водещите в дебата вътрешнополитическия, и те смятат, че с това ще спечелят повече привърженици, но за съжаление България и Румъния стават заложници на тези вътрешнопартийни битки на две страни. И разбира се, видяхме и на заседанието вчера, че точката беше в дневна ред, но нямаше гласуване", допълни евродепутатът.

"И по-добре, че няма гласуване, защото гласуването ако беше се провело вчера, щеше да бъде нов отказ за приемането на България и Румъния в Шенген. Гласуване трябва да има едва тогава, когато сме сигурни, че ще имаме пълно мнозинство, така, както се изисква от регламента за приемане на нови държави членки в Шенгенското пространство. Именно затова и Испанското председателство не постави на гласуване вчера тази точка", каза Емил Радев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (531):
22.05.2024 Тома Биков: Трябва спешно да бъдем приети в сухопътния Шенген
09.05.2024 Румен Радев: Отварянето на България към Шенген по въздух и море, колкото беше положително, толкова има и отрицателни аспекти
08.05.2024 Вече има 6 случая на изведени деца от страната без съгласието на другия
родител
19.04.2024 Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон посети ГКПП "Аерогара София"
18.04.2024 Еврокомисар Йохансон: Напълно готови сте за Шенген, няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални мигранти
18.04.2024 Марк Рюте: Неприемливо е България да не е член на Шенген и по суша
Още новини от Национални новини:
До 2026 г. изплащат пенсиите чрез пощите, предлагат да се удължи ...
Почина българският Брад Пит
Експерт за образованието: Големият въпрос, който учениците си зад...
Дете събори пилон за знаме върху друго дете в севлиевското село Д...
Борисов: За мен е срамота да съм на един плакат с Денков
Веселин Вълев: Цари хаос при свободното къмпингуване и регламенти...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).