Европа потвърди финансовата помощ за бежанците в България

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
12:31 / 20.10.2013
3128
Финансовата помощ за бежанците в България е потвърдена от Европа. Техническата помощ е вече в действие. Материалната помощ по механизма на Гражданската защита е на път към България. Това обяви еврокомисарят Кристалина Георгиева пред БНР.

"Получихме молба за съдействие от българските власти на 16 октомври. Вече една от страните - членки е пратила своя принос - легла, завивки, за да могат хората, пристигащи в страната ни да получат веднага необходимото", каза Георгиева.

Еврокомисарят не се ангажира да каже колко точно ще бъде финансовата помощ за България. 

"Но със сигурност тя ще бъде значителна. България ще получи и се работи по това за 2014 - 2015 - 2016 година да се коригират нещата за България предвид обстановката в страната. По-големият проблем на комисията е как България ще усвои средствата за спешна помощ. Техническата помощ дойде по - бързо. Наистина е много важно как ще ползваме първите няколко милиона. Сесилия Малмстрьом и вътрешният министър на България работят за това да транслираме европейската солидарност в реална помощ за сирийците и за страната ни. През 2013 г. България е получила 15 млн. евро от Европейската комисия за съдействие за охрана по границите, но очевидно тези средства не са били използвани по предназначение", подчерта Георгиева.

"Притеснявам се, че се яхна темата за бежанците по вредящ начин за нашето общество. Някои медии и псевдопатриоти хвърлят такива невъобразими лъжи. Една от най-големите лъжи е, че имаме най-много бежанци в България. Да казваме на нашите хора: ние сме най - бедни, ама на нас ни ги натресоха, е да създаваме настроения. В нашата страна живеем заедно от векове християни и мюсюлмани. От тези сирийци, които идват, ще се намерят двама - трима, които ще се окажат с наклон за престъпление, но в огромното си мнозинство това са хора, които бягат от ужаса на войната, много е лошо да се политизира този проблем", категорична бе Кристалина Георгиева.


Виж коментарите (4)

Още по темата (832):
24.11.2022 Безпрецедентен миграционен натиск! Все повече чужденци сред
каналджиите!
02.11.2022 Чужденци откриха в каналджийството доходоносен бизнес
18.10.2022 Голям проблем! Трупове на бежанци стоят с месеци в бургаската болница
11.10.2022 Бургаският съд отчита увеличение на делата за трафик на мигранти
26.09.2022 Синът на Софи Маринова загази сериозно
20.09.2022 Разбиха престъпна група за каналджийство
Още новини от Национални новини:
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...
Сандов: Време е за собствена парламентарна група на "Зелено движе...
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Българчета с пълен комплект медали на Международната олимпиада по...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).