Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Европа се стресна от чалга скандала
Автор: Екип Varna24.bg 08:56 / 16.01.2013Коментари (14)2044
©
Брюксел се стресна от реакцията срещу евромилионите, отпуснати за попфолка в България. Финансирането на музикалната компания "Пайнер" по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" възмути арт средите у нас и предизвика вълна от гняв в социалните мрежи. В резултат Европейската комисия поиска от българското министерство на икономиката да провери дали няма нарушение с проекта, по който трябва да бъдат изплатени близо 2 млн. лв. от ЕС и държавата.
"До този момент ЕК не е изплащала пари по проекта на тази музикална компания. Общата му стойност е 3,2 милиона лева. 85 на сто от тях е трябвало да бъдат осигурени от фонда за регионално развитие, останалите 15 са национално съфинансиране", каза пред БНР говорителят на комисията по въпросите на регионалната политика Ширин Уилърс.

Брюксел трябва да даде 1 630 498 лв. по проекта, 287 735 е националното финансиране, а "Пайнер медиa" ще плати 1 279 091 лв.

Финансирането е било одобрено по програма за подкрепа на малки и средни фирми в творческата и културна индустрия, защото според ЕК тя има голям потенциал, създава работни места и заслужава да бъде подкрепена, отбеляза Ширин Уилърс. Що се отнася до избора на конкретния проект, той е отговорност на управляващия орган в България, който е под ръководството на Министерството на икономиката. Разбираме, че има определени притеснения около проекта и тъй като приемаме много сериозно задачата си да използваме отговорно парите на данъкоплатците, днес поискахме от българските власти да започнат разследване, за да установят дали правилата на грантовата схема са били спазени, обясни Уилърс.

От икономическото министерство уточниха, че проектът на "Пайнер Медия" е преминал успешно всички етапи на оценка и е бил класиран в резервите. Изпълнението му трябва да завърши през април тази година, но до момента на компанията не е преведен нито лев.

По повод острата реакция на театрали босът на "Пайнер медия" Митко Димитров заяви: "Аз съм готов да се откажа от този проект, ако ще им стане по-добре. Ние показваме и фолклора, и красотите на България".

Милиони от Брюксел ще получат не само "властелините на чалгата", а и най-успешните бг продуценти - Димитър Митовски, Магърдич Халваджиян, Евтим Милошев. "Пайнер Медия" обаче ще вземе най-тлъстото парче от пая. Проектът им е за 3,2 млн. лв., от тях Европа дава 1.9 млн. безвъзмездно. "Камера" на Митовски, който снима "Под прикритие", печели 1.45 млн. лева, като 1 млн. ще дойде от Брюксел. При "Глобал филмс" на Магърдич Халваджиян отиват 1 073 220 лв. за ново оборудване. "Дрийм тийм" на Евтим Милошев и Любо Нейков е с 667 332 лв. От тях 461 084 лв. се дават безвъзмездно. Продуцентите на "Отечествен фронт" и "Горещо" печелят проект за 314 608 лв., от които 220 226 лв. "подарък" от Брюксел. "Междинна станция" на Иван и Андрей ще си купи нова техника с 679 244 лв., като 475 471 лв. е европомощ. А "Ню Бояна филм" ще се модернизира с 2.87 млн. лв., като 1.7 млн. лв. са от Европа.

БСП: ГЕРБ купи певици за вота

"Очевидно от ГЕРБ си подготвят по този начин пеенето за изборите", заподозря вчера соцлидерът Сергей Станишев. След като даде рамо на Мишо Шамара в скандала с "Бяло, зелено, червено", сега столетницата пък скочи на "Пайнер". "Изобщо ГЕРБ се опитват да подготвят купуването на избори, в това число с европейски средства", каза още той.

Денис Ризов, басист на "Ахат": Парите ще отидат за простотия и силикон

Този въпрос има две гледни точки. Едната е бизнес гледната точка, а другата е моралната. Аз от една страна се радвам, че някой е усвоил пари от европейските фондове. Но от друга страна не съм щастлив, че тези средства ще отидат за нови силиконови цици. Това е животът. Парите са едно, но това което се прави с тези тях трябва да бъде в полза на хората, а не в полза на простотията и чалгата!

Митко Димитров, шеф на "Пайнер": Какви силикони, ще снимаме красоти

Просташките помисли, че ще правим с европари силикон на певиците, не искам да ги коментирам. Радетел съм за естествения чар и красота. Ей тоя талант искам да го развивам, а не силиконовата долина. Не знам как да отговоря на такива тъпи въпроси.

С европарите ще купуваме камери, обективи, сървъри. За всичките телевизии на "Пайнер". С тях ще снимаме предаването "Красотите на България", където показваме уникални кътчета от родината ни. Всичко, което правим, е с чисти помисли. Освен това масовото схващане, че "Пайнер" прави само попфолк, е абсолютно погрешно. Освен телевизия имаме и още две медии - "Планета Фолка", по която се излъчва абсолютно автентична българска фолклорна музика, и "Планета HD", която излъчва от три спътника, включително и от най-гледания в Европа "Астра". Освен това част от сумата ще отиде за реставрация и презаписване в нови аранжименти и наново изсвирени и изпети едни от най-хубавите български фолклорни песни. Така ще ги съхраним за поколенията. 70% от регистрираните в Министерството на културата песни от всички жанрове са на ръководената от мен компания. Това е нашият бизнес - ние харчим много пари, за да правим качествен фолклор. Но тези пари нямат възвръщаемост, ако няма качествен попфолк. Затова не мога да си кривя душата, че няма да снимаме попфолк с тези нови техники. Нашето признание ще дойде отвънка, както винаги е ставало за съжаление. Защото ние презентираме хубавите неща у нас и българския фолклор пред Европа, пред целия свят. Нямам намерение да ставам депутат, занимавам се с бизнес.

Източник: в. Стандарт




Още по темата: общо новини по темата: 5
31.01.2013 »
20.01.2013 »
17.01.2013 »
17.01.2013 »
15.01.2013 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Да развращаваш народа с пошлост е не само престъпление и никаква комерсионалност не може да омаловажи това, Да гледаш задните части на азис или да гледаш как един дърт пергишин обарва артистите си - това не е ли работа на държавата да бъде забранено, защото всички имаме деца, А за певачките - защо да е виновен само някакъв инженер, тях ги канят по всички телевизии и по всички предавания, има ги по всички вестници, информират ни за всяка тяхна стъпка,рокля, обувки,любовници, мъки и тревоги,погледи, коли и какво ли не,сякаш това е най-важното в държавата. И ако в някое предаване ,дори и политическо , не се е появила някоя от тях е по ПОГРЕШКА, която ще се поправи,дори ги правят водещи или поне им дават да водят рубрики като тъпата черна злата с голямото й самочувствие, дадено й от медиите
+3
 
 
Вчера се помъчих да се пошегувам. Днес не ми е до шеги. През изминалите седмици широко се дискутираше разправията между Булсатком от една страна и БТВ/ ТВ 7- от друга. Направи ми впечтление, че спечелилите европари, цитирани по- горе в статията /"Пайнер", Халваджиян, "Горещо", "Отечествен фронт"/ не са от най- котираните предавания сред зрителите. Но точно те печелят пари от Европа. И на опашката- Ню Бояна филм, която не знам дали произвежда българска продукция или само "Непобедими". Не знам кой определя приоритетите при отпускане на пари от Европа. И съм абсолютно съгласен с "вечния". Докато ядем домати от Македония, боб от Китай и сирене от не знам къде, ще си щракаме с пръсти в такта с Бг- чалга. Що се отнася до мнението на Митко Димитров - кой ще провери за какво сте изхарчил парите? Дали камерите в студиото ви ще са с две повече или гръдната обиколка на певиците ви - с 10-20 см. повече?...
0
 
 
Нека някой даде определение за "чалга"!
+7
 
 
Това е ПОЗОР И РЕЗИЛ ЗА България, животновъдството нямат пари за 2013 г, и се очаква 200 000 животни да се заколят и после ще внасяме мляко за българско сирене, а пари за тази ДЕГРАДИРАЛА МУЗИКАкоято е отрова и ПОЗОР за младото поколение има!!! Този министър на Икономиката да се Подава оставка!!!
Aнонимен
на 16.01.2013 г.
+6
 
 
Ще ни стане по-добре ако изчезнете заедно със силиконките-простакини и феновете кебапчии ! Завинаги. Пълна забрана на чалгарщината-простащината.
-8
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
-13
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (1)
+13
 
 
Много просто, господин Димитров! Премахвате изобщо чалгата от своите ТВ излъчвания, премахвате и силиконките. А нататък срещу автентичния фолк никой няма да се обади, само ще ви аплодираме!
+12
 
 
"Собственикът Митко Димитров отрече да има връзка между членството му в ГЕРБ и спечеления от фирмата европроект"..... Аха да ми стане смешно и ми стана гадно!
+13
 
 
Нямам думи... страхотна реклама ще се получи... Сега на фона на "Красотите на България", където освен уникалните кътчета от родината ни ще се показват и силиконовите долини със зле озвучената порнография наречена чалга... ужас. Чудя се, докога ще търпим този позор и това безумие?!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Евроизбори 2024
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Изграждане на Национална детска болница в София
Почина актьорът Матю Пери
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: