Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Европарламентът премахна скъпите банкови такси в ЕС
Автор: Екип Varna24.bg 15:48 / 15.02.2019Коментари (0)1581
©
Таксите за трансгранични разплащания в евро в рамките на Европейския съюз вече имат таван. Това реши Европейският парламент, който с голямо мнозинство - 532 гласа "за", 22 гласа "срещу“ и 55 гласа "въздържал се", сложи край на прекомерните такси, които банките извън Еврозоната налагат при преводи в ЕС.

Докато потребителите в Еврозоната се възползват от единната зона за плащания в евро (SEPA), то тези, които живеят извън нея, продължават да заплащат високи такси за трансгранични плащания в евро. Лидер по високи такси е България. Евродепутатът Ева Майдел, по чиято инициатива Европарламентът гласува промените, обяви преди време, че има случаи, при които българските банки взимат такса от 30 евро, за да преведат 10 евро.

С настоящите промени се дава една година на финансовите институции да приведат в съответствие таксите за трансгранични плащания в евро в ЕС и те да съответстват на таксите за националните заплащания направени в местната официална валута (правилото за "същата такса"). Освен това държавите членки са свободни да наложат правила на банките за прилагане на същите такси за трансграничните и за вътрешните плащания, които не са в евро.

Новите мерки също ще предпазват потребителите от плащане на произволни разходи за превалутиране. При всяка транзакция те ще бъдат информирани относно сумата, която трябва да заплатят в местната валута и във валутата на тяхната сметка. За да се направят разходите за превалутиране по-прозрачни, ще има единна база за пресмятане на таксите за превалутиране на местата за продажба или на банкоматите (референтният процент на ЕЦБ + х% с максимални ставки за надценка определени индивидуално от банките).

Потребителите ще получават електронно известие като например текстово съобщение, имейл или известие на своите мобилни приложения или на уеб приложение на банката относно приложимите такси за превалутиране.

Банките ще трябва също да обявяват очакваните пълни разходи при банкови трансфери преди извършването на операцията.

"Успяхме да премахнем един двоен стандарт в ЕС. Всеки българин, който превежда пари от или в друга държава на ЕС, ще спестява между 30 и 50 лева на превод. Ако за превод от 10 евро досега сме плащали средно между 30 и 50 лева такси, то сега цената за него ще бъде около 3-5 лева. Освен това, осигурихме банките да дават по-ясна информация при плащане или теглене на пари с карта в чужбина. Това е втората малка революция в ЕС след тази с намаляването на роуминга", коментира Ева Майдел.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: