Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Фадо изпълнителка взриви българската публика
Автор: Екип Varna24.bg 15:23 / 21.09.2022Коментари (0)1566
© БНТ
Все повече музикални звезди се завръщат в България след края на пандемията. Португалската певица на фадо Мариза също е сред тях. На концерта си в зала 1 на НДК в неделя тя изпя както едни от най-обичаните ѝ от публиката песни, така и произведения на великата фадо певица на всички времена Амалия Родригеш. Интервюто направи Айше Сали от БНТ:

- Какво се промени във вашия живот от последното Ви гостуване в България досега?

- Моите дискове достигаха до още повече хора. Това беше време, изпълнено с много промени. И въпреки че бяха години на пандемия, не липсваха пътувания и концерти.

- А сред тях е и албум, посветен на най-великата фадо певица на всички времена - Амалия Родригеш...

- О, да. Това е последният албум, който записах преди пандемията. Съвпадна с момента, когато чествах 20 години от издаването на първия ми диск. Пея почти от 5-годишна, което ще рече, че вече 40 години съм на сцената. Исках да отбележа подобаващо това събитие. Затова записах албум с песните на любимата ми фадо певица - Амалия Родригеш. По този начин искам да покажа и на по-младите музикалната традиция, която Амалия ни предаде. Тийнейджърите не познават фантастичното ѝ творчество; поетите, чиито стихове Амалия е изпяла и са обиколили света. Затова смятам, че е много важно да предам тази традиция, но в същото време и да изпея тези песни по мой си начин. Записах албума в Бразилия, с бразилски оркестър и продуцент. "Lágrima" ("Сълза") не беше любимата ми песен, но стана с времето заради нейната мелодия. Но има нещо в текста, на което гледам по различен начин. За мен той е изключително романтичен и показва, че любовта е над всичко - може да си загубил щастието, но си щастлив, защото си срещнал любовта. Това е щастието да разбереш, че любовта съществува.

- Когато хората се докоснат до биографията на Амалия Родригеш, си дават сметка, че животът ѝ е изпълнен с много трудности. Вие също сте много борбена. Откривате ли сходства между Вас и нея?

- Нямам нищо общо с нея, въпреки че много хора ни сравняват. Намирам това за много интересно - че ме сравняват с най-великата фадо певица, за която си спомняме. От една страна това е много мило, но от друга - Амалия си е Амалия, а аз съм Мариза. Много сме различни. Времето, в което сме живели, също е различно. Начинът, по който се е стекъл животът ни, също е различен.

- В едно интервю казвате, че пеете сякаш утре не съществува. Как тази мисъл за утре се промени във времето на пандемия и война?

- Смисълът, на това че пея сякаш утре не съществува, е друг. Искам да кажа, че днес пея, влагайки емоциите и чувствата, които днес изпитвам. А това, което ще изпея утре? Зависи - ще видим. Но какво чувствам сега ли? Чувствам се сякаш се намирам в изцяло променен свят. Давам си сметка, че след още 5 години ще живеем в съвсем различен свят, където други ценности, съвсем различни от тези, с които аз израснах, ще бъдат важни. Бъдещето ще ни предложи друг живот и друг начин на общуване и приобщаване. Дори концертите ни ще бъдат различни. Всичко ще бъде различно. Но мисля, че това, което ще бъде най-важно, ще бъдат общочовешките ценности и любовта, която е над всичко.

- Къде ще бъде мястото на емоциите в този свят?

- Любовта ще остане най-важната. Когато има любов, винаги има емоции.

- През годините спечелихте много значими награди и номинации, застанахте зад редица каузи и пяхте на събития, които наблюдаваше целият свят като Олимпиадата и Евровизия. Тежка ли е короната на успеха?

- Не. Поне за мен, това е моята професия. Върша си работата по най-добрия начин, по който мога. Никой не работи, мислейки за наградите, които ще спечели, за славата. Никога не съм мислила за това, но наградите винаги са добре дошли и много обичам да ги получавам. Това е знак, че усилията ми дават плодове и хората разбират докъде искам да стигна. Въпреки това не се събуждам всеки ден с тази идея. Живея нормален живот. Поне мисля живота си за нормален (смее се). Изпълнен е с пътувания и време за семейството ми. Музиката е кръговрат от емоции. Тя е част от нашия живот. Не мога да си представя хора, които не слушат музика. Аз се събуждам и си пускам радио. Затова не мога да си представя живот без музика, без послания и без емоции. Затова казвам, че тя създава този кръговрат от емоции - спомени, свързани с радост, тъга. Затова смятам, че винаги ще бъде много важна за хората.



Още по темата: общо новини по темата: 3610
04.10.2022 »
24.09.2022 »
18.07.2022 »
16.07.2022 »
16.07.2022 »
13.07.2022 »
предишна страница [ 1/602 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: