Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Фандъкова: София има най-високия кредитен рейтинг за България
Автор: Екип Varna24.bg 12:36 / 15.12.2021Коментари (0)875
©
Екологията, борбата с климатичните промени, чистотата на въздуха и дигитализацията са основен фокус, които интегрираме във всичките ни проекти. Това каза кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова на годишната среща с посланиците на чуждите държави. 

"Екологичният транспорт е ключов за подобряване на качеството на въздуха в София. Затова и строителството на метрото е мой личен приоритет, чието разширение не допуснах да спира. През последните 2 г. пуснахме първите 12 км. от новата трета линия, а догодина продължаваме изграждането на още 3 км“, каза Фандъкова.

Тя акцентира върху модернизацията на градския транспорт със закупуване на електробуси с нулеви емисии. В София вече се движат 65 електробуса и се очакват още 52, както и 25 нови трамвая. "Целта ни е градският транспорт да бъде комфортен и удобен за хората. Затова започнахме първо с новите превозни средства, а вече сме готови и с нова електронна система за таксуване“, допълни Фандъкова. "Буферните паркинги са друга стъпка, която дава възможност на гражданите да не използват колите си за пътувания в центъра на града. Тази година отрихме 3 нови буферни паркинга, а вече работи и програма за изграждане на паркинги в кварталите“, обясни кметът на София. Разширяването на Южната дъга и участъци от третия градски ринг помагат за облекчаване на трафика в града.

Столична община започна безплатна подмяна на старите печки на дърва и въглища на домакинства с екологични отоплителни уреди. "Това е първата такава програма, насочена към един от източниците на замърсяване на въздуха. Над 5000 семейства вече са с подписани договори, а още 1100 заявиха желание през този година“, уточни кметът.

Запазването на финансовата стабилност на общината беше най-важната ни задача в кризата, която породи КОВИД-19 и ограничителните мерки. Това не беше лесна задача, но се справихме. Днес София има най-високия кредитен рейтинг за България“, каза Фандъкова. Тя подчерта, че от декември София е част от системата на държавните финанси и основна част от общинските средства са в БНБ, което гарантира стабилност и повече прозрачност. "Голямото предизвикателство пред града сега са покачващите се цени на природния газ и електричеството. От една страна, общината вече плаща в пъти увеличени сметки за улично осветление и за градския транспорт. А от друга, се нуждаем от стабилно решение за сметките за топлинна енергия – както за "Топлофикация София“, така и за столичани. По тези теми всички общини се нуждаем от подкрепата на държавата и ясен механизъм за навременни компенсации, каза Фандъкова.    

Кметът Йорданка Фандъкова благодари на представителите на дипломатическите мисии за сътрудничеството и подкрепата, която оказват на столицата.  "Получихме огромна подкрепа по една от най- важните теми за града от посолството на САЩ и лично на  посланика  Н. Пр. Херо Мустафа. Със средства, осигурени от правителството на САЩ,  бе изготвен анализ за оздравяване на "Топлофикация“. Задно с посолството на Франция и фондация "Конрад Аденауер“ преди дни  проведохме важна конференция за развитието на зелените пространства, каза още Фандъкова.   Столичната община е получила съдействие от посолството на Германия за Центъра за съвременно изкуство "Топлоцентрала“, а с посолството на Нидерландия общината продължава проект, свързан с уличните артисти.

Кметът припомни, че заедно с посолството на Израел София подготвя  дни на Тел Авив в София и дни на София в Тел Авив и им благодари за инициативите против антисемитизма и езика на омразата . От  посолствата на Великобритания, Испания и Швеция Столичната община получава подкрепа в сферата на екологията и мобилността. Фандъкова благодари и на Грузия за това, че тази година в Тбилиси бе именувана градина на името на София.  Кметът отправи благодарност към всички посолства, с които София работи за културно сътрудничество.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: