Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Фармацевти искат НЗОК да плаща над 25% от лекарствата за хипертония
Автор: Екип Varna24.bg 15:35 / 19.12.2016Коментари (0)814
©
Здравната каса да поеме над 25 на сто от лекарствата за високо кръвно, а не само на 100 процента препаратите за есенциална хипертония. Само по този начин ще може да се помогне на хората с най-масовото заболяване. 

Под тази идея се обедини инициативният комитет от магистър- фармацевти от 6 региона в страната по повод широко оповестената от МЗ информация, че вече ще се поема напълно безплатно лечението на пациентите с есенциална хипертония. 

В момента НЗОК заплаща само най- евтината, моно терапия и то на на болните без усложнения, а от години се изнасят данни, че в България пациентите плащат над 50 на сто от стойността на лекарствата. 

За третото тримесечие на 2016 г. с диагноза есенциална хипертония по Здравна каса са лекувани 178 245 болни и за тях е изразходвана сумата от 2 219 481лева. С диагноза хипертонично сърце със застойна сърдечна недостатъчност лечение са получили 132 874-ма и са разходвани1 540 153лв. Най- много средства - 9 577 896 лв. са изразходвани за болните с диагноза хипертонично сърце без застойна сърдечна недостатъчност, които са 740 57.Общо групата болни, които са ползвали фонда са 1056236 и са изразходвали 13402176 лева, посочиха аргументи в защита на своето предложение фармацевтите.

Те са убедени, че социалните мотиви, които изтъква министърът в оставка д-р Петър Москов за въвеждането на тази промяна от 01.01.2017 г., биха имали смисъл само, ако са базирани на подробен лекарствен анализ и епидемиологични справки.

Препоръката им към МЗ е да приложат нови проекти и да се погрижат за повишаване на здравната култура на населението още от учебната скамейка , както и да се акцентира върху профилактика - здравословно хранене и спорт.

Фармацевтите припомниха и препоръкатата на експерти от Световната банка към правителството за въвеждане на диференцирана ставка на ДДС за лекарствата, като единствена възможност за намаляване на цени за потребителите. 

Според фармацивтите аптеките са единствените социално отговорни и добронамерени здравни специалисти, които дотират със собствени средства системата на услугата и през годините са доказали своето хуманно отношение към обществото. Не е справедливо да понесат и този пореден експеримент на МЗ за собствена сметка. 

Специалистите препоръчаха да се вземат спешни мерки и да не се въвежда промяната от 1 януари 2017 г. в момент на нестабилна политическа и икономическа конюнктура, защото това ще доведе до хаос в системата на лекарствоснабяването и много хора ще останат разочаровани навръх Нова година.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Бум на коклюш в България
България в еврозоната
Смъртни случаи в България заради фентанил
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: