Фармацевти искат НЗОК да плаща над 25% от лекарствата за хипертония

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:35 / 19.12.2016
823
Здравната каса да поеме над 25 на сто от лекарствата за високо кръвно, а не само на 100 процента препаратите за есенциална хипертония. Само по този начин ще може да се помогне на хората с най-масовото заболяване. 

Под тази идея се обедини инициативният комитет от магистър- фармацевти от 6 региона в страната по повод широко оповестената от МЗ информация, че вече ще се поема напълно безплатно лечението на пациентите с есенциална хипертония. 

В момента НЗОК заплаща само най- евтината, моно терапия и то на на болните без усложнения, а от години се изнасят данни, че в България пациентите плащат над 50 на сто от стойността на лекарствата. 

За третото тримесечие на 2016 г. с диагноза есенциална хипертония по Здравна каса са лекувани 178 245 болни и за тях е изразходвана сумата от 2 219 481лева. С диагноза хипертонично сърце със застойна сърдечна недостатъчност лечение са получили 132 874-ма и са разходвани1 540 153лв. Най- много средства - 9 577 896 лв. са изразходвани за болните с диагноза хипертонично сърце без застойна сърдечна недостатъчност, които са 740 57.Общо групата болни, които са ползвали фонда са 1056236 и са изразходвали 13402176 лева, посочиха аргументи в защита на своето предложение фармацевтите.

Те са убедени, че социалните мотиви, които изтъква министърът в оставка д-р Петър Москов за въвеждането на тази промяна от 01.01.2017 г., биха имали смисъл само, ако са базирани на подробен лекарствен анализ и епидемиологични справки.

Препоръката им към МЗ е да приложат нови проекти и да се погрижат за повишаване на здравната култура на населението още от учебната скамейка , както и да се акцентира върху профилактика - здравословно хранене и спорт.

Фармацевтите припомниха и препоръкатата на експерти от Световната банка към правителството за въвеждане на диференцирана ставка на ДДС за лекарствата, като единствена възможност за намаляване на цени за потребителите. 

Според фармацивтите аптеките са единствените социално отговорни и добронамерени здравни специалисти, които дотират със собствени средства системата на услугата и през годините са доказали своето хуманно отношение към обществото. Не е справедливо да понесат и този пореден експеримент на МЗ за собствена сметка. 

Специалистите препоръчаха да се вземат спешни мерки и да не се въвежда промяната от 1 януари 2017 г. в момент на нестабилна политическа и икономическа конюнктура, защото това ще доведе до хаос в системата на лекарствоснабяването и много хора ще останат разочаровани навръх Нова година.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Удрят по джоба на шофьорите с драстично увеличение на годишните т...
Поредна фишинг измама: Хакерите са все по-изобретателни, как да с...
Удариха ни по джоба, дюнерът поскъпна
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Проф. Костадин Ангелов към ПП: Питайте си вашите хора, защо подпи...
БАБХ: Най-честото нарушение в магазините преди Великден е неясен ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).