Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Федон Калотеракис: България извървя дълъг път в борбата със зависимостите
Автор: Екип Varna24.bg 15:25 / 30.10.2022Коментари (0)571
©
България извървя дълъг път в борбата със зависимостите. Това коментира за Агенция "Фокус“ Федон Калотеракис е доктор по психология  и експерт към Службата на ООН по наркотици и престъпност (UNODC). Хоноруван професор е на Солунския и на Калифорнийския унивеситет.  Калотеракис бе на посещение във Варна, в рамките на което се срещна с представители на Сдружение "Отвори очи“ и неговият председател Наталия Шулика.

"За първи път посетих България през 1992-ра година. Тогава поставихме основата на психологическото терапевтично лечение на зависимите. Преди това хората се лекуваха основно с медикаменти, а местата, в които ги настаняваха бяха ужасяващи. Виждал съм вързани с вериги, с белезници зависими – истински кошмар. 30 години по-късно, категорично мога да заявя, че България се справя много добре, но разбира се има какво още да се желае и най-вече е необходимо допълнително финансиране.

Най-важното за мен, като човек, който над 30 години се занимавам със зависимостите е това, че обществото вече приема тези хора, стигмата е паднала и осъзнава все повече сериозността на проблема“, категоричен бе експертът.

Федон Калотеракис посочи, че най-важното при борбата със зависимостите, независимо дали става въпрос за алкохол или наркотици е превенцията.

"Вижте, опиатите не са нещо. Ако отворите учебниците по история ще видите, че още преди хилядолетия те са се употребявали в различни церемонии, обреди и т.н. Бумът и масовото разпространение обаче идва заедно с индустриалната революция, причините са много и те са комплексни. Често ме питат, защо толкова млади хора посягат към наркотиците, след като вредата от тях е общоизвестна? Ами, защото това са деца – те са любопитни, те искат да се впишат, те са и социално изолирани. Интернет е полезен, но и същевременно дава усещането за дистанция между младежите. По някакъв начин те запълват празнота и смятат, че наркотиците ще запълнят някаква празнота в тях.

Но те са деца и не можем да ги виним, единственото, което можем и трябва да правим е да им показваме правилния път и да им подадем ръка, за да се измъкнат от кошмара на зависимостта. Затова казвам, че превенцията е най-важната и не говоря само за информационни кампании, говоря за обучения на родители, на учители, на обществото.    

В Гърция има десетки центрове, в които помагаме на зависимите, но провеждаме и обучения с учителите, за да са запознати с този проблем и резултатите са повече от добри“, категоричен бе специалистът.

Той посочи, че за успешно преодоляване на зависимостите се взимат три основни критерия, които са разгърнати в период от 5 години.

Първият е бившият зависим да се е устроил на постоянна работа, вторият критерии е да се е социализирал отново в обществото и третият критерий е да не е имал криминални прояви.

"Ако тези три основни критерия са изпълнени в рамките на 5 години, това означава, че човекът е вече свободен от зависимостта си и той е напълно реинтегриран в обществото. Ако питате за статистика, това е трудна работа. Първите 4 месеца са най-трудни. Не малка част от записалите се отказват и се връщат към пороците си, но тези които останат, над 72% успяват да се справят със зависимостта си. За съжаление обаче има и много хора, които никога не се записват за лечение и реално нямаме идея, какъв е техният брой“, коментира още Федон Калотеракис.

По отношение на наркотиците, които се използват по света експертът заяви.

"В момента в САЩ и Канада най-разпространен е фентанлът. Изключително опасен, а най-лошото е, че той може да бъде изписан дори и лекар. Това вещество е толкова рисково, че когато полицаите разбиват лаборатории са със специално облекло, защото дори и малко количество да попадне в човек – може да доведе до фатален край.

В Европа, Азия и Африка предпочитани са амефетамините. Те са евтини, правят се бързо и са предпочитани от младите, защото им дават страхотна енергия. Канабисът и алкохола са си разпространени в цял свят, така че за тях няма, какво ново да кажем“, допълни експертът.

Десислава ВАСИЛЕВА








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: