Федон Калотеракис: България извървя дълъг път в борбата със зависимостите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:25 / 30.10.2022
576
България извървя дълъг път в борбата със зависимостите. Това коментира за Агенция "Фокус“ Федон Калотеракис е доктор по психология  и експерт към Службата на ООН по наркотици и престъпност (UNODC). Хоноруван професор е на Солунския и на Калифорнийския унивеситет.  Калотеракис бе на посещение във Варна, в рамките на което се срещна с представители на Сдружение "Отвори очи“ и неговият председател Наталия Шулика.

"За първи път посетих България през 1992-ра година. Тогава поставихме основата на психологическото терапевтично лечение на зависимите. Преди това хората се лекуваха основно с медикаменти, а местата, в които ги настаняваха бяха ужасяващи. Виждал съм вързани с вериги, с белезници зависими – истински кошмар. 30 години по-късно, категорично мога да заявя, че България се справя много добре, но разбира се има какво още да се желае и най-вече е необходимо допълнително финансиране.

Най-важното за мен, като човек, който над 30 години се занимавам със зависимостите е това, че обществото вече приема тези хора, стигмата е паднала и осъзнава все повече сериозността на проблема“, категоричен бе експертът.

Федон Калотеракис посочи, че най-важното при борбата със зависимостите, независимо дали става въпрос за алкохол или наркотици е превенцията.

"Вижте, опиатите не са нещо. Ако отворите учебниците по история ще видите, че още преди хилядолетия те са се употребявали в различни церемонии, обреди и т.н. Бумът и масовото разпространение обаче идва заедно с индустриалната революция, причините са много и те са комплексни. Често ме питат, защо толкова млади хора посягат към наркотиците, след като вредата от тях е общоизвестна? Ами, защото това са деца – те са любопитни, те искат да се впишат, те са и социално изолирани. Интернет е полезен, но и същевременно дава усещането за дистанция между младежите. По някакъв начин те запълват празнота и смятат, че наркотиците ще запълнят някаква празнота в тях.

Но те са деца и не можем да ги виним, единственото, което можем и трябва да правим е да им показваме правилния път и да им подадем ръка, за да се измъкнат от кошмара на зависимостта. Затова казвам, че превенцията е най-важната и не говоря само за информационни кампании, говоря за обучения на родители, на учители, на обществото.    

В Гърция има десетки центрове, в които помагаме на зависимите, но провеждаме и обучения с учителите, за да са запознати с този проблем и резултатите са повече от добри“, категоричен бе специалистът.

Той посочи, че за успешно преодоляване на зависимостите се взимат три основни критерия, които са разгърнати в период от 5 години.

Първият е бившият зависим да се е устроил на постоянна работа, вторият критерии е да се е социализирал отново в обществото и третият критерий е да не е имал криминални прояви.

"Ако тези три основни критерия са изпълнени в рамките на 5 години, това означава, че човекът е вече свободен от зависимостта си и той е напълно реинтегриран в обществото. Ако питате за статистика, това е трудна работа. Първите 4 месеца са най-трудни. Не малка част от записалите се отказват и се връщат към пороците си, но тези които останат, над 72% успяват да се справят със зависимостта си. За съжаление обаче има и много хора, които никога не се записват за лечение и реално нямаме идея, какъв е техният брой“, коментира още Федон Калотеракис.

По отношение на наркотиците, които се използват по света експертът заяви.

"В момента в САЩ и Канада най-разпространен е фентанлът. Изключително опасен, а най-лошото е, че той може да бъде изписан дори и лекар. Това вещество е толкова рисково, че когато полицаите разбиват лаборатории са със специално облекло, защото дори и малко количество да попадне в човек – може да доведе до фатален край.

В Европа, Азия и Африка предпочитани са амефетамините. Те са евтини, правят се бързо и са предпочитани от младите, защото им дават страхотна енергия. Канабисът и алкохола са си разпространени в цял свят, така че за тях няма, какво ново да кажем“, допълни експертът.

Десислава ВАСИЛЕВА

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Хиляди хора от цяла България ще бъдат облагодетелствани
Кольо Колев: Избирателят търси тояга, с която да накаже тези, кои...
Азерите могат да ни доставят допълнително природен газ, имат инте...
Станислав Балабанов: За нас винаги номер 1 са били българските гр...
Тома Биков: Готови сме да спечелим изборите категорично
Ето кои са номерата на партиите и коалициите за изборите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).