Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Фестивалът "Реките на градовете" с цел: Да се създадат чисти обществени пространства за отдих и забавление
Автор: Екип Varna24.bg 12:52 / 23.08.2023Коментари (0)764
© Facebook
Фестивалът "Реките на градовете" е събитие, което ще се проведе за 4-та поредна година, като целта е да се създадат обществени пространства с чисти реки за отдих и забавление на хората край тях. Това каза в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус" Мартин Янков – основател на фондация "Колективът".

"7 години в Англия учих и работих в сферата на ландшафтна архитектура и урбанизъм. И проучвайки градската среда стигнах до извода, че реката много често е гръбнакът, сърцето и началото на една градска цивилизация. И градове, и цивилизации са възниквали покрай водоеми – много редки изключение има когато един град не е формиран покрай водния си ресурс. Някак си в последния век градовете са обърнали гръб на реката и не са свързани с нея. С този фестивал, който се опитваме да направим, да го национализираме, се опитваме да обърнем все повече внимание на реките. И се получава", допълни той. 

Събитието "Реките на София" 2023 година предстои. То ще се състои от 1 до 3 септември в пространството на Перловска река до "Топлоцентрала" в Южния парк.

"Там вече имаме един малък постоянен джобен парк на брега на реката. Това е единственото място в центъра, където човек може да е непосредствено близо до водата на Перловска река, и то там, където реката не е замърсена. Нашият фестивал се бори да покаже какво би могло да бъде покрай тези места – колко красиво, колко приобщено ако ги пазим чисти", допълни Янков. 

Той разказа още за подготовката на мястото, където ще се проведе събитието, като освен почистване на речното корито и пространството около него, ще се растели и около 30 куб. м мулч – огромно количество естествени материали, като кора, дървени стърготини, листа, като целта е да се получи едно уютно пространство за разходки и приятно прекарване на фестивала. "Така че набираме доброволци. Който има интерес да се включи, може да заповяда в събота в 09:30 часа на "Топлоцентрала", каза още той. 

Фестивалът "Реките на градовете" е с многообразна културна програма, включваща лекции, различни инсталации събития: "Ще има театър на сенките, театър на сетивата. Ще имаме плаващи светещи лодки в реката, светеща луна. Много игри и забавления за малки и големи, работилници", разказа още организаторът на събитието.

Мартин Янков сподели още за опита си с институциите при организиране на събитията: "Работата с хора не е най-лесното нещо, но в същото време когато имаме обща цел, като това да почистим реката, не е и толкова трудно. Защото това от общочовешка логика всеки иска да се включи. Оттам нататък много зависи от капацитета на всяка една институция. Именно с помощта на институциите се опитваме да задвижим един двигател, който се надяваме, че в бъдеще ще работи усилено, за да се решат големите градоустройствени проблеми с реките", допълни Янков.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лоша инфраструктура във Варна
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: