Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Филип Мутафис: Капиталовият пазар в България ще търпи бурно развитие
Автор: Живко Кръстев 16:01 / 11.06.2024Коментари (0)1217
©
BEAM пазарът е специален пазар, организиран от Българската фондова борса, който дава възможност за финансиране на малки и средни предприятия при облекчени условия. Това каза предприемачът Филип Мутафис – основен акционер и СЕО на Paysera България, в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

На 12 юни е първичното публично предлагане на компанията Paysera България. Тя ще направи дебют на сегмента за растеж BEAM на Българската фондова борса. "Компанията ще издаде нови акции, които се записват от нови акционери. С набрания капитал компанията реализира инвестиционните намерения, които е заявила в проспекта си. Имаме планове да се лицензираме на местно ниво, да развием някои интеграции, които имаме с местни партньори, да развием отвореното банкиране, да развием мрежата ни от физически ПОС терминали и да направим дъщерно дружество за колективно финансиране. За тази цел търсим допълнителен капитал от 2 милиона лева“, обясни Филип Мутафис.

Процентът на инвеститорите в акции на компании е многократно по-малък в Източна Европа, отколкото в САЩ, отбеляза той. "Това със сигурност трябва да се промени, за да може през БФБ да се финансира дигиталната икономика. Мисля, че капиталовият пазар в България ще търпи бурно развитие и се надяваме да сме част от тази положителна промяна“, допълни предприемачът.

Компаниите, които имат дигитални активи, е много трудно да се финансират през банковия сектор. "Затова компании като нашата трябва да се финансират или от фондове за рисков капитал, или през борсата, през публични акционери“, поясни той.

Банките финансират с привлечен ресурс под наблюдението на регулатора, поради което имат и съответните ограничения по отношение на това в какви проекти могат да инвестират. При колективното финансиране от друга страна самият инвеститор взима решения по отношение на инвестициите, които иска да направи. "Колективното финансиране ще бъде комплементарно към банковото и ще запълни някои ниши, които към момента не се финансират, като например закупуване на имот в чужбина, закупуване на имоти с цел продаване под наем, ремонт и препродажба. През колективно финансиране могат да се финансират и по-рискови инвестиции, като например дялово инвестиране в нови дружества“, обясни Мутафис.

Груповото финансиране дава възможност на малки инвеститори със сравнително малък портфейл да направят малки инвестиции в множество проекти, които да се държат статистически предвидимо. "Това отваря нови възможности както за инвеститори, които вместо да разчитат на лихва по депозит в банка, искат да бъдат по-активни в това да подбират проектите, в които вярват, да финансират тези проекти, които смятат, че имат бъдеще, да участват пряко в това кои проекти ще получат финансиране“, поясни предприемачът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
Лоша инфраструктура във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: